ASPECTUL PIELII ITI DEZVALUIE CALITATEA RELATIILOR TALE

LEGĂTURA DINTRE EMOȚII ȘI BOLILE DE PIELE

Pielea reprezinta granita noastra materiala exterioara, prin intermediul ei ne aflam in legatura cu exteriorul si atingem cu ea lumea inconjuratoare. Pe tot parcursul vietii tale de pana acum, este imposibil sa nu ne confruntat cu o problema de piele , fie ca este vorba de un herpes, o eczema, rosata spontana , acneea specifica adolescentei, veruci sau  alte afectiuni dermatologice.

Pielea este cel mai mare organ al omului, ea indeplineste functii multiple dintre care cele mai importante sunt:

·         delimitare si protectie
·         organ de atingere si contact
·         organ de expresie si reprezentare
·         organ sexual
·         respiratie
·         transpiratie
·         reglarea temperaturii

Pielea este  suprafata de reflexie a tuturor organelor interne, prin urmare orice dereglare a unuia din organele noastre este proiectata asupra pielii, si orice stimulare a arealului corespunzator de piele este condus in interior, spre organ. Pe aceasta corelatie se bazeaza toate terapiile zonelor reflexogene, care sunt folosite de vreme indelungata in medicina naturista.

Insa pielea nu ne arata numai starea noastra organica interioara, ci pe ea se prezinta si toate parcursurile si reactiile noastre psihice. Legatura stransa dintre piele si sistemul nervos fac ca aceasta sa fie extrem de sensibila la emotii; ea poate fi mai conectata decat constientul tau cu nevoile, dorintele si temerile tale cele mai adanci. Este posibil ca tu sa nu fii constient de anxietatea profunda pe care ti-o cauzeaza examenul de a doua zi, insa pielea exprima aceasta tensiunea prin urticarie sau prin acnee.

De cele mai multe ori, un simptom al pielii este un mesaj de la eul interior ce poate fi asemanat cu un strigat de ajutor. Simptomele pielii te pot deranja, incomoda sau chiar tortura, dar de multe ori reprezinta incercari de a obtine ceea ce ai nevoie din punct de vedere biologic si emotional, pentru a putea inflori

Lumea nu este perfecta, iar din acest motiv apar adesea contradictii intre ceea ce avem nevoie in interior si ceea ce primim din exterior; acest conflict este tradus in act la granita reprezentata de piele.Astfel, nevoile nesatisfacute urmeaza legea conservarii energiei psihice: nevoia de dragoste la varsta de 6 luni sau nevoia de recunoastere a adultului de 40 de ani nu va disparea pur si simplu daca nu este satisfacuta. Continuam sa incercam, in diferite moduri, sa obtinem ceea ce avem nevoie. Calea disperata a ultimei solutii apare sub forma unui simptom fizic.

O piele cu probleme este asemenea unui servitor loial, dar nu foarte inteligent, care refuza sa renunte pana nu indeplineste ceea ce i-a fost ordonat sa faca.Pana nu descoperi ceea ce pielea vrea sa-ti comunice, mesajul se va repeta (vocea celor mai adanci nevoi ale tale) la nesfarsit.

Carl Sherman si Ted Grossbart, au creat un “program eficient pentru o piele sanatoasa”, bazandu-se pe tehnicile psihologice utilizate de acestia   in tratarea  pacientilor cu afectiuni dermatologice . Acestia considera ca primul pas in tratarea problemei din interiorul tau este sa o reetichetezi in termeni psihologici.Ei sustin ca este foarte important sa te intrebi ce incearca sa faca pentru tine pielea ta suferinda.

 Analizeaza-te si obseva daca aceasta incearca sa satisfaca nevoile tale primare de dragoste, respect si protectie sau sa rezolve problemele aparute cu mult timp in urma, pe vremea cand aceste nevoi nu erau satisfacute.

Cei doi psihologi clinicieni, sunt de parere ca primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a-ti elibera pielea de povara emotionala este sa identifici si sa intelegi sarcina pe care aceasta incearca sa o duca la indeplinire. Ei au descoperit 11 sarcini  care se intalnesc cel mai des la persoanele cu afectiuni dermatologic

  1. Pielea ta plange dupa dragoste si protectie-Esecul de a satisface nevoile emotionale timpurii lasa un gol imens, un vid emotional ce absoarbe toata dragostea , tot respectul si toata protectia, pe care le primim mai tarziu si care vrea din ce in ce mai mult.
  2. Pielea ta este furioasa-Furia este reactia pe care o simtim adesea cand nevoile noastre emotionale fundamentale nu sunt satisfacute. In 85% din cazurile de cearta in cuplu, furia din spatele conflictului inseamna: “Nu ma iubesti!“, “Protejeaza-ma!” sau “Respecta-ma ca persoana!“. Desi furia este o reactie normala, sanatoasa, multi dintre noi am fost invatati sa o negam. Parintii au adesea un repertoriu de metode subtile prin care le arata copiilor ca nu sunt acceptabili atunci cand sunt furiosi.Prin urmare invatam ca “furia nu este buna“, iar daca indraznim sa o exprimam sau macar sa o simtim, nici noi nu suntem buni. Asadar, pentru ca vrem sa fim buni si nu rai, in loc sa ne exprimam furia sau sa ne permitem sa o simtim, alegem sa o infranam  si sa o intoarcem spre interior. Furia pe care nu o simti si nu o exprimi este cel mai des intalnit mecanism psihologic ce se ascunde in spatele problemelor pielii., ea este cea care va prelua acest sentiment manifestandu-l printr-o boala dermatologica.
  3. Pielea ta incearca sa preia controlul-Este posibil ca un copil sa primeasca dragoste din abundenta dar sa ii fie negata in schimb o alta nevoie esentiala :respectul. Inca din primele zile de viata trebuie sa fim recunoscuti ca fiinte independente. nu doar extensii ale parintilor nostri. Cand suntem copii, trebuie sa ne fie respectata individualitatea  si sa ne fie recunoscute granitele ce ne diferentiaza de restul lumii, altfel ne putem petrece restul vietii incercand sa schimbam raportul de forte. Din teama de a nu fi controlati ca in copilarie, se poate naste pasiunea de a-i controla pe ceilalti. Unii devin tirani asemeni parintilor lor, altii dezvolta o gama vasta de modalitati de a-i face pe ceilalti sa faca ce vor ei (devin manipulatori), iar problemele cronice sau recurente ale pielii pot deveni foarte usor parte din arsenalul lor.
  4. Pielea ta joaca rolul politistului sexual– In acest caz pielea joaca rolul  politistului in fata inimii “criminale”. Ceea ce pielea amendeaza adesea sunt dorintele sexuale . Cand inima spune “vreau acum!” , pielea raspunde “Este gresit sa vrei asta!“, supunandu-se astfel  binecunoscutei lozinci parentale  ” nevoile trupesti sunt rele! “. Pielea este tinta principala a conflictului, deoarece sexualitatea matura este amestecata cu propriile sentimente despre noi, autonomia si relatiile noastre cu ceilalti. Pielea distrusa sau cu probleme poate fi si o bariera de protectie impotriva amenintarilor si anxietatii produse de o posibila relatie sau de intimitate sexuala.
  5. Pielea ta incearca sa rescrie istoria-O boala dermatologica mai veche sau mai noua este adesea ecoul unei batalii pierdute cu mult timp in urma, mostenirea durabila a unei copilarii in care parintii, in ciuda celor mai bune intentii, nu au fost capabili sa ofere dragostea, respectul si protectia de care copilul avea nevoie.Cand un capitol major al dezvoltarii se incheie prost, se instaleaza o dorinta puternica de a rescrie istoria, de a pune din nou in scena piesa, de  aceasta data sperand la un final fericit.
  6. Pielea ta sufera din dragoste-Daca un copil realizeaza ca lumea ii ofera dragoste, respect si protectie numai atunci cand sufera, poate conchide inconstient ca suferinta este cheia spre a obtine ceea ce isi doreste.O problema de piele cronica poate provoca victimei sale destula suferinta pentru a putea fi indreptatita sa primeasca sprijinul tuturor.Astfel se creeaza un cerc vicios in care pielea poate incasa o lovitura serioasa  daca persoana coreleaza dragostea cu suferinta.
  7. Pielea ta este loiala-Adesea le ramanem loiali parintilor prin alte moduri, adoptand parerea lor despre noi, incercand sa fim, la varsta adulta, ceea ce eram in ochii lor in copilarie.Asadar, putem sa credem ca suntem urati daca parintii nostri ne vedeau in trecut asa, si sa ne imbracam si sa ne purtam astfel  incat aceasta perspectiva sa prinda contur si in prezent.Aceasta strategie poate foarte usor sa includa si o boala de piele care desfigureaza.
  8. Pielea ta isi aminteste-In mod normal, ne amintim ce ni se intampla prin simpla inregistrare a cuvintelor, sunetelor  si mirosurilor in acea parte a creierului unde raman accesibile  mintii constiente, dar cand ceva este atat de traumatizant  sau coplesitor ca nu se incadreaza in viziunea despre viata si in sentimentul de sine, este pur si simplu mai mult decat acest mecanism poate suporta. Manati de nevoia noastra de protectie impotriva incarcaturii emotionale, incercam sa respingem aceste traume si le ascundem sub presul psihicului.
  9. Pielea ta exprima adevaruri interzise-Adevarul pe care in mod frecvent il negam , iese la suprafata pentru a se exprima prin intermediul corpului.Fiind cel mai mare si mai vizibil organ al corpului, pielea este prima nominalizata pentru a exprima adevarul (acest lucru este evident atunci cand ne imbujoram).
  10. Pielea ta incearca sa opreasca timpul-Pierderile cauzate de trecerea timpului incep devreme. Copiii mai mari pierd alintarile pe care le primeau cand erau mai mici, adolescenta aduce independenta si responsabilitati inspaimantatoare.Teama ca timpul trece paralizeaza vietile unora.Evitam sa inchidem un capitol din viata noastra atunci cand anumite nevoi nu au fost indeplinite.Nu vom incheia socotelile emotionale cu o anumita perioada daca inca mai avem datorii ce ne bantuie.Participarea pielii intr-o astfel de lupta este cat se poate de vizibila pe fata barbatilor si femeilor care sufera de acnee postadolescentina, a caror “piele de adolescent” arata ca el /ea inca se mai lupta cu problemele adolescentei.
  11. Pielea ta spune lumii ca nu esti perfect-Copii incapabili sa dezvolte o stima de sine sanatoasa pot ajunge adulti ce simuleaza ceea ce parintii nu au fost capabili sa stimuleze. Acestea sunt persoane plictisitoare , care insista sa iti spuna cat de importanta este slujba lor, ce copii inteligenti au si ce casa si ce masina minunata au.Tot acest spectacol este ipocrit, si prin intermediul problemei lor de piele, acesti oameni comunica in mod subtil ca in spatele imaginii lor publice bine intretinute, se ascund mult mai multe lucruri care sunt departe de a fi perfecte.

     Toti avem un bagaj de nevoi emotionale complicate, asadar o problema de piele nu se poate rezuma numai la o singura caracteristica. Gandindu-te la simptomul pe care il ai , este normal sa alegi una sau doua probleme ,din cele unsprezece, care  par mai relevante , insa ar fi bine sa nu lasi de-o parte niciuna, din motivul ca nu ai avea ce sa inveti din ea.

    Retine ca boala de piele inseamna probleme la granita dintre tine si ceilalti, iar rezolvarea problemei de fond va necesita schimbari in felul in care interactionezi cu persoanele din jurul tau.