De ce femeile isi reprima dorintele mai usor decat barbatii

A reuși să-ți reprimi pulsiunile sexuale și agresive este o condiție indispensabilă vieții într-o societate.  Această “inteligență socială” pare să fie prezentă în proporții diferite la bărbați și la femei,  din cauza diverselor strategii de reproducere.Consecințele unui act sexual sunt mai importante pentru o femeie decât pentru un bărbat, aceasta fiind mai interesată să își controleze pornirile sexuale pentru a-și oferi timp, indispensabil în evaluarea unui bărbat înainte de a trece la fapte. Astfel, ele reușesc mai bine decât bărbații să reziste tentației și să își amâne dorințele.

Pentru a verifica veridicitatea acestei ipoteze, o echipă de cercetători de la Universitatea din Iowa a făcut un experiment pe aproximativ 200 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani . Subiecții au fost invitați să participe la experiment în prezența mamelor lor. În cadrul mai multor întâlniri, s-a studiat capacitatea copiilor de a-și controla dorințele. Au fost utilizate mai multe tipuri de teste comportamentale pentru a vedea dacă micuții erau în stare să reziste tentațiilor. De exemplu, copiii trebuiau să aștepte clinchetul unui clopoțel înainte de a băga mâna într-un borcan plin cu bomboane (M&M) sau li se prezenta o cutie din plastic cu jucării , iar aceștia trebuiau să își țină mâinile pe genunchi în timp ce omul de știință le arăta rând pe rând obiectele din cutie. Apoi, după ce li se arăta conținutul cutiei, micuții erau întrebați ce jucărie le place. În acea clipă, cercetătorii studiau mâinile copiilor și notau dacă aceștia apucau jucăria, dacă o mângâiau fără să o ia sau dacă își țineau mâinile pe genunchi în continuare și își exprimau doar verbal preferința.

Rezultatele au demonstrat că la toate probele fetele au surclasat băieții, indiferent de vârstă; cu alte cuvinte, ele rezistă mai bine tentațiilor decât băieții.Acest experiment arată că este vorba de o trăsătură ereditară , iar presiunile selective ancestrale au fost mai puternice la femei decât la bărbați în privința controlării dorințelor.

Femeile pot de asemenea să controleze mai ușor anumite expresii ale emoției. În cercetările în care oamenii sunt invitați să aibă o mimică pozitiva după o experiență negativă sau, de exemplu, să imite un gust fetid când produsul este bun, încă de la 4 ani, fetele pot să își controleze expresiile emotive mai ușor decât băieții, adică să îi păcălească pe cei care le observă.(Cole, 1986)

Se pare că și în plan sexual se întâmplă același lucru: în mai mare măsură decât bărbații, femeile sunt capabile să își mărească volumul sanguin la nivel genital (vasodilatare) în absența stimulării erotice (Zingheim și Sandman, 1978), sau să îl micșoreze în prezența acesteia. Ele pot așadar să își inhibe pornirile sexuale cu mai multă ușurință decât bărbații. (Rosen, 1973)