COPILUL TAU FACE NOAPTEA PIPI IN PAT? IATA CATEVA SFATURI UTILE

Enurezisul este un termen medical folosit pentru a descrie pierderea necontrolata a urinei,  udatul patului in timpul somnului si apare la un copil care a depasit varsta deprinderii de a fi curat si care nu sufera de vreo leziune organica a cailor urinare.Enurezisul este o problema care poate sa apara atat la copii mici cat si la cei  mai mari de 10-11 ani.

Acest simptom este mai frecvent in randul baietilor decat la fetite, si de multe ori este legat de o  tulburare a somnului.Udatul patului pana la 6 ani nu este anormal, chiar daca poate fi frustrant pentru parinti. Daca un copil este mai mic de 6 ani, tratamentul pentru enurezis nu este necesar.

Tulburarea functionala a controlului emisiei de urina este frecventa:

·         la copiii in varsta de 7 ani intre  5 si 10%

·         la copiii de 8 ani  intre 0,5 si 1%

Enurezia este numita primara atunci cand copilul nu este in masura sa-si controleze vezica la varsta normala a curateniei ( intre 2 si 4 ani) si secundara atunci cand survine dupa o perioada in care curatenia fusese deprinsa.Cauze posibile care duc la aparitia enureziei :

  1. In cazul in care parintii au decis sa renunte prea repede la scutece, copiii lor pot uda patul peste noapte. Ei trebuie sa se asigure mai intai ca scutecele au  ramas uscate mai multe nopti la rand inainte de a alege sa nu i le mai puna micutului.
  2. Copiii au un somn foarte adanc si nu mai simt presiunea din vezica urinara.Pentru altii poate fi un semn ca au o infectie urinara.
  3. Copilul a suferit o trauma recenta, o pierdere sau  a fost supus unui stres emotional. Venirea pe lumea a unui fratior/surioara, despartirea de cineva drag (divort, deces), probleme la gradinita sau la scoala, schimbarea domiciliului sau poate doar a locului in care obisnuia pana atunci sa doarma, toate acestea pot solda cu episoade de enurezis.
  4. Copilul poate face pipi in pat si pentru a atrage atentia de care are nevoie (in cazul in care se simte neglijat) sau pentru a-si pedepsi un parintii pentru ceva ce lui nu ii convine.
  5. Teama de a merge la toaleta in timpul noptii, pe intuneric , il poate determina pe copil sa prefere sa se tina pana cand intr-un final vezica ii cedeaza.
  6. Uneori udatul patului apare dupa o perioada cand antrenamentul copilului pentru olita a fost prea stresant.
  7. Copilul nu vrea sa-si dezamageasca parintele de care este foarte atasat si ii este teama sa nu greseasca. In cazul acesta parintele de care este atasat copilul este foarte autoritar si are asteptari mari de la copil.

Trebuie sa retinem faptul ca udatul patului nu este o problema mentala si ca, in timp, aceasta dispare cu totul. Pana atunci parintii trebuie sa dea dovada de multa rabdare si tact, chiar daca este dificil sa se trezeasca in miez de noapte si sa schimbe asternuturile, sa curete salteaua si sa imbrace din nou cu o pijama curata copilul.

Sfaturi utile pentru parintii care doresc sa rezolve aceasta problema cu care se confrunta copiii lor :

  •  nu-l certati pe copil si nu-l umiliti, acesta se simte oricum rusinat mai ales daca are o varsta mai mare si incidentul nu a fost unul intentionat
  •  nu faceti mare zarva din asta, considerati ca totul a fost un simplu accident
  •  responsabilizati copilul, ii puteti cere sa schimbe asternuturile impreuna cu dumneavoastra si sa va ajute la spalatul lor. Astfel, poate intelege singur care sunt consecintele actiunii sale.
  •  daca copilul a avut deja cateva episoade de enurezis, este indicat sa nu ii mai dati de baut multe lichide seara, inainte de culcare.
  •  rugati copilul sa se mai duca o data la toaleta inainte de a se baga in pat
  • daca evenimentele de acest gen se repeta des, duceti copilul la un control medical sau la psiholog in cazul in care cauza este una emotionala si nu fizologica.
  • nu pedepsiti copilul, explicati-i ca nu are de ce sa se teama sa mearga noaptea la toaleta, eventual lasati un bec apris (sau o veioza) sau lasati o olita in camera
  •  acoperiti salteaua patului cu o husa de plastic pentru a putea curata mai usor
  •  laudati-l de fiecare data cand se intampla sa gasiti patul uscat dimineata
  • daca uda patul doar ca sa va santajeze si sa nu doarma singur, nu ii dati satisfactie luandu-l cu dumneavoastra in pat
  • puteti sa instalati un ceas desteptator la el in camera si sa setati  sa sune alarma la o anumita ora ca sa se trezeasca si sa mearga la toaleta