CUM ITI POATE AFECTA CASNICIA CRIZA VARSTEI DE MIJLOC

De-a lungul vietii, oamenii trec prin trei stadii principale si totodata normale ale realizarii de sine : copilaria, adolescenta si varsta de mijloc, fiecare cu propriile ei crize inerente.

Desi aceste crize reflecta lupte interne personale, ele se manifesta in cadrul unui context social. Fazele de individuatie ale copilariei si adolescentei au un contrapunct comun familia, prin intermediul careia copilul sau adolescentul se construieste ca individ separandu-se de alti membri semnificativi ai familiei.

Pe de alta parte, realizarea de sine din perioada varstei de mijloc nu are un anume contrapunct, persoana in cauza nu trebuie sa se individueze fata de nimeni si, cu certitudine, in mod specific, nu prin separarea de sot. Cu toate acestea, destul de des un sot este folosit in mod convenabil drept contrapunct la crizele individuale de varsta mijlocie.

In aceste cazuri, conflictele conjugale le urmeaza pe cele personale si le inlocuiesc.Desi multi considera ca divortul constituie o solutie, s-a demonstrat ca in realitate acesta nu rezolva impasul emotional al persoanei in cauza,  ci doar il amana si il exacerbeaza.

Odata cu stresul suplimentar asociat cu destramarea casniciei, problemele interne ale persoanei se inrautatesc. Prin urmare, realizarea de sine in cadrul varstei de mijloc trebuie sa se rasfranga asupta ei insesi; este un fel de separare fata de un Sine ce a definit persoana pana la aceasta perioada a vietii, adesea in mod fals, si descoperirea unui Sine autentic construit in special pe valori interne, asumate in totalitate de individ.

Cand ajung la varsta de mijloc, majoritatea oamenilor se simt dezorientati si frustrati deoarece realizeaza treptat ca au limitari ca fiinte umane, nu au reusit sa realizeze tot ce si-au propus pana la acea varsta sau nu se mai simt confortabili intretinand masca unui Sine fals care nu le mai serveste.

C.G. Jung a scris despre vulnerabilitatea pe care o resimt oamenii in jurul varstei de 40 de ani, mai ales daca tin cu dintii de tinerete si refuza sa-si accepte varsta de mijloc. Sarcina pe care o avem la mijlocul vietii este aceea de a capata incredere in propriile noastre forte, de a ne simti in siguranta in aceasta viata si de a ne concentra asupra lucrurilor care ne ofera cu adevarat satisfactie.

Spre deosebire de asteptarile din adolescenta care privesc pline de speranta spre viitor, cele de la mijlocul vietii privesc viitorul ca mai rau decat prezentul deoarece atat barbatii cat si femeile se gandesc ca vor suferi transformari fiziologice majore, uneori cu consecinte ample si majore. Acesta este un mod de gandire neproductiv, care va impiedica construirea unui Sine autentic si va proiecta un viitor bazat pe anxietate si rusine,

Pentru femei, sfarsitul iminent al anilor fertili in perioada de premenopauza, urmata de adevarata menopauza, este un bine cunoscut semn fiziologic stresant care afecteaza prin amplitudinea lui intreaga familie, Scaderea nivelului de estrogen cauzeaza o serie de simptome, de la rare senzatii de caldura si transpiratie usoara la transpiratie abundenta si bufeuri neplacute de caldura, care pornesc din piept si urca spre fata. Alte simptome obisnuite declansate de lipsa estrogenului includ dureri de cap, schimbari bruste de dispozitie, depresie, oboseala, pierderea libidoului, atacuri de panica si ameteala.

Gail Sheedy a sugerat ca exista o menopauza barbateasca, pe care o numeste “manopause”.Cu toate ca nu este la fel de tare bazata hormonal ca la femei, este mai treptata si mai evaziva decat menopauza feminina. Dar poate impartasi cu ea simptome dominante comparabile, printre care irascibilitatea, apatia si alternari blande pana la moderate de dispozitie. In plus, un barbat poate constata, din punct de vedere fizic, o scadere a masei si fortei sale musculare, iar din punct de vedere psihic, o diminuare a starii de bine in general, o senzatie crescuta de anxietate vaga si una specifica- probleme legate de intrarea in erectie si de mentinerea ei.

Anii de mijloc sunt o perioada a vietii cand ni se pare insuportabil sa traim experienta unor pierderi exterioare. Daca nu ne putem deplasa atentia catre o cautare interioara a sensului existentei noastre, aruncam adeseori vina asupra casniciei pentru nefericirea noastra.De fapt, este exact invers, nefericirea personala este frecvent cauza neintelegerilor conjugale. Tulburarile psihice nediagnosticate sau netratate, mai cu seama anxietatea si depresia, sunt factori obisnuiti ai deteriorarii casniciilor.

In  concluzie, in cadrul crizei personale de la mijlocul vietii, putem avea de-a face cu urmatoarele situatii:

  • o casatorie poate sa devina o tinta pentru insatisfactiile unuia dintre soti
  • perturbarile psihice nediagnosticate sau netratate, cum ar fi anxietatea sau depresia, sunt factori obisnuiti in deteriorarea unei casnicii
  • sotii cu tulburari de personalitate, precum narcisismul sau sociopatia, sunt in mod special vulnerabili la greutatile anilor de mijloc si pot provoca prapad in casnicia lor prin felul in care se comporta fata de parteneri.

Este foarte important ca in aceasta perioada sa descoperiti cine sunteti si ce va face cu adevarat fericiti, apoi sa deveniti cine sunteti si sa actionati in asa fel incat sa traiti fericiti.