DURERILE DE DINȚI ȘI LEGĂTURA LOR CU ANXIETATEA

Anxietatea cauzeaza o multime de probleme fizice. Desi  este caracterizata ca fiind o tulburare de sanatate mintala, aceasta este acompaniata de o multime de simptome fizice (neliniste, fatigabilitate rapida, dificultate de concentrare, iritabilitate, tensiune musculara, perturbarea somnului, etc.), iar uneori aceste manifestari iti pot da falsa senzatie ca te confrunti cu o boala fizica  (ca in cazul atacurilor de panica).

Atacurile de panica sunt reprezentate de un set de simptome fizice de frica si disconfort intens, care pot include palpitatii, transpiratie, tremor sau trepidatie, senzatia de scurtare a respiratiei, senzatia de strangulare, durere sau disconfort precordial, greata, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu pierde controlul, frica de a nu innebuni, frica de moarte, parestezii, frisoane sau valuri de caldura. Acestea se instaleaza brusc si rareori dureaza o jumatate de ora, nivelul maxim de anxistate se atinge de obicei in primele zece minute.

Problemele dentare par sa nu aiba o legatura directa cu anxietatea, insa aceasta legatura exista si in multe cazuri nu le putem depista decat atunci cand ajungem la dentist. Anxietatea nu ne afecteaza in mod direct dintii, insa ne cauzeaza alte probleme care sfarsesc prin a avea un efect daunator asupra sanatatii dintilor. Exista o multime de potentiale probleme dentare care sunt in stransa legatura cu  anxietatea, iar unii experti au descoperit ca legatura dintre gura si sanatatea mentala poate fi mai puternica decat se anticipase pana in prezent.

Cateva exemple de asemenea probleme dentare includ: Dintii macinati (slefuiti) – distrugerea dintilor prin frecare are loc mai ales pe timp de noapte, si este una dintre cele mai frecvente probleme cauzate de anxietate (acest proces se intampla dupa ce persoana se duce la culcare ). Din nefericire, pentru ca totul se intampla in timpul somnului, foarte multe persoane nu realizeaza ca au o problema dentara. Prin scrasnirea dintilor, smaltul se erodeaza si apar durerile de maxilar insotite de dureri de cap.

Acidul gastric deterioreaza dintii – Stresul si anxietatea par sa fie intr-o stransa legatura  cu refluxul gastric, cu toate ca refluxul de acid gastric din punct de vedere fiziologic este o conditie separata. Cand acidul gastric ajunge prin reflux in esofag, irita mucoasa acestuia care nu este pregatita sa suporte aciditatea (asa cum este cazul mucoasei gastrice), provocand o senzatie de arsura localizata in spatele sternului. Acest lichid de secretie gastrica acida poate sa ajunga pana in cavitatea bucala, dand senzatia de gust acru. Odata ajuns in cavitatea bucala, acidul gastric contribuie la erodarea smaltului dintilor.

Teama de a avea dinti stricati – Multi oameni nu au o problema cu dintii  lor, insa exista o anumita categorie de oameni care au aceasta frica de a avea probleme dentare. Aceasta anxietate ii determina sa faca din dintii lor o obsesie. Astfel, ei reactioneaza exagerat la cea mai mica durere de dinti si obisnuiesc sa ii perieze in mod excesiv  deteriorandu-le smaltul  si ranindu-si gingiile. Neglijarea sanatatii orale-  Multe dintre persoanele care sufera de anxietate isi neglijeaza dintii deoarece sunt mult prea preocupate de problemele lor, sau pot manca multe dulciuri (zaharuri) ca o modalitate de a face fata stresului.

Concentrarea pe alte probleme si ignorarea sanatatii orale precum si consumul excesiv de dulciuri cauzeaza deteriorarea dintilor. Gura uscata – Gura uscata afecteaza starea de sanatate a dintilor. Aparitia acestui simptom poate fi in stransa corelatie cu anxietatea. Saliva dintilor ajuta la prevenirea cariilor dentare eliminand acizii bacterieni si resturile de mancare din gura. De asemenea, saliva contribuie la echilibrarea acizilor, aducandu-i la un nivel acceptabil.