Emotiile care iti afecteaza stomacul

Emotiile si conflictele emotionale pot afecta in multe feluri functionarea gastrointestinala, de la greata si varsaturi pana la crampe abdominale, diaree, constipatie, sangerare rectala, incontinenta fecala, iritatii anale, flatulenta , ulcer etc.

Unele dintre aceste acuze au origine pur psihologica , iar altele sunt fenomene psihofiziologice sau simptome ale unor tulburari intestinale organice, dintre care unele pot avea in etiologia lor factori psihologici.

Sistemul digestiv este strans conectat la emotiile noastre. Obisnuim sa evidentiem aceasta conexiune folosindu-ne de metafore precum :,, Nu pot sa diger ce mi s-a intamplat ” ; ,, Am facut pe mine de frica”; ,, Nu pot sa-l inghit pe domnul x ” ,etc

Anxietatea acuta poate genera greturi si varsaturi, diaree si crampe abdominale periodice datorate perstaltismului intestinal. Uneori in cazul unei depresii acute poate aparea o constipatie severa. De asemenea, la adulti reactiile de conversie pot aparea in partea superioara a tractului gastrointestinal .Aici, furia refulata poate conduce la disfagie isterica -pacientul se plange de o dificultate acuta de a inghiti.

Sindromul de colon iritabil 

Sindromul de colon iritabil este o tulburare gastrointestinala comuna , in care, timp de peste trei luni, apar combinate dureri abdominale, modificari ale obisnuintelor intestinale si balonari.

Predominanta anxietatii si a tulburarilor afective , mai ales a tulburarii de panica, in randul pacientilor clinicilor de gastroenterologie, este dubla fata de cea a tulburarii inflamatorii de colon. (Drossman et al, 2000 , 2002)

Debutula nxietatii sau a tulburarii de dispozitie precede sau coincide cu instalarea sindromului de colon iritabil. Pacientii care sufera de aceasta afectiune au avut , de obicei, un eveniment de viata sever intr-o perioada anterioara de 38 de saptamani.

Fricile , mai ales cele legate de viata materiala sau de bani afecteaza colonul. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu mai simt bucurie interioara si nu sunt satisfacute de modul in care decurge viata lor.O separare sau un divort poate favoriza dezvoltarea acestui tip de afectiune deoarece poate genera un soc emotional puternic in care persoana nu poate digera aceasta situatie.

Daca suferi de aceasta afectiune intreba-te care este situatia pe care nu am digerat-o inca sau pe care nu vreau sa o admit si care ma determina sa am resentimente. Care este motivul pentru care nu vrei sa treci mai departe si sa intorci pagina?

In cazul  constipatiei , este vorba despre energiile si emotiile care ies la suprafata , in timp ce in cazul afectiunilor la colon este vorba despre energiile si emotiile situate in adancime.

Balonarea

Persoana este agitata, iritata de o situatie sau de o persoana.Simte ca nu poate controla lucrurile si este deranjata de acest lucru.Ii este teama ca nu va fi la inaltime, nu stie cum sa procedeze pentru a rezolva o problema.

Constipatia

Reprezinta manifestarea unei vointe puternice de a controla evenimentele din viata , rezultata din nesiguranta si incertitudini. Persoana afectata este o persoana nesigura , care are nevoie de aprobarea celor din jur. Este posibil sa fie obsedata de detalii si sa aiba nevoie sa verifice totul de mai multe ori pentru a se asigura ca totul este sub control. Simte o dualitate intre ,, vreau sa plec” si in acelasi timp, vreau sa raman”

Ulcerul

Exista dovezi care atesta debutul ulcerelor peptice odata cu aparitia unui eveniment deosebit de stresant in viata persoanei afectate. Pacientul cu ulcer peptic este de obicei o persoana orientata spre activitate, ambitioasa, tenace si competitiva, au tendinta de a trai pierderile cu furie verbala si frustrarea lor poate conduce apoi la o secretie excesiva de acid , ce are ca rezultat un ulcer.

Ulcerul la stomac poate aparea atunci cand persoana in cauza nu se respecta indeajuns. Isi doreste atat de mult sa le faca pe plac celorlalti incat sunt gata sa inghita orice.Astfel isi refulaza emotiile si propriile dorinte , nu se respecta si pana la urma ajunge sa le reproseze celorlalti ca nu este respectata.Aceasta persoana se simte roasa pe dinauntru si dramatizeaza fiecare eveniment din viata sa.Are dificultati foarte mari de a-si digera contradictiile si nelinistile interioare, iar incertitudinile ii amplifica sentimentul de neputinta. De asemenea , au dificultati in a-si comunica nevoile si ca urmare se simt neintelesi. Aceste persoane au tendinta sa critice foarte tare si pot ajunge chiar sa se autodistruga . Isi fac griji tot timpul pentru un anumit aspect din viata lor (poate fi ceva pe plan afectiv sau profesional). Un ulcer la duoden indica frica de a nu fi la inaltime, in fata celor care pentru persoana in cauza reprezinta autoritatea.

Afirmatii  utile ;

  • Accept faptul ca primesc un mesaj de la corpul meu , care imi transmite ca a venit momentul sa imi descopar calitatile, sa ma apreciez la justa mea valoare si sa imi accept nevoia de iubire.
  • Accept sa fiu in contact cu emotiile mele , sa fiu sincer fata de lucrurile pe care vreau sa le schimb in viata mea.
  • Accept sa fiu deschis fata de o noua realitate, de idei noi si sa invat din nou sa am incredere in ceilalti si in viata fiind capabil sa imi manifest dezaprobarea in loc sa o las sa dospeasca in interiorul meu
  • Aleg sa nu mai astept aprobarea celor din jurul meu.
  • Invat sa iert fie pe mine, fie pe altii. Astfel ma eliberez de toate lucrurile negative pe care le-am pastrat in interiorul meu de-a lungul anilor.
  • Accept sa ma repozitionez fata de ceilalti, mai ales fata de membri familiei mele . Imi afirm nevoile si ma simt liber in alegerile mele.
  • Aleg sa ma deschid si sa am incredere in viata. Astfel , ma pot lasa condus de intuitia mea si imi pot folosi creativitatea pentru a merge in directia care imi convine, in armonie cu ceea ce sunt.
  • Accept faptul ca tot ceea ce se intampla in viata mea este spre binele meu.Prin urmare , ma relaxez si fac tot ce stiu mai bine, cu iubire. Lucrurile pe care le consideram probleme si nesigurante devin pur si simplu experiente care ma ajuta sa imi urmez evolutia si sa cresc.
  • Accept sa las trecutul sa fie evacuat , imi abandonez vechile ganduri, pentru a lasa sa apara in viata mea intelepciunea interioara.Devin tot mai constient de bogatia mea interiaora si de integrarea noilor experiente in viata mea. Las curentul vietii sa circule prin mine, stiu ca orice s-ar intampla, voi sti sa fac fata situatiei si voi deveni mai implinit, mai bogat.