RANA DE RESPINGERE (Masca Fugarului)

MASCA FUGARULUI (  rana este traita in relatia cu  parintele de acelasi sex (fata o traieste in relatia cu mama, baiatul in relatia cu tatal); activarea ranii 0-1 an

Caracteristicile persoanei care prezinta rana de respingere:

  • Persoana se simte respinsa atunci cand aude expresia ,, nu vreau” .La randul ei o persoana avand aceasta rana principala, respinge oamenii din jur folosind aceasta expresie.
  • Daca sufletul bebelusului ,, nedorit” , care a fost conceput ,, printr-un accident” nu a rezolvat sentimentul de respingere (nu a reusit sa fie bine, sa nu preia identitatea mamei pentru a fi acceptat , sa ramana el insusi in ciuda respingerii) , acesta va avea aceasta rana activa si isi va crea masca de FUGAR. Aceasta masca se poate contura chiar inainte ca bebelusul sa se nasca (in utero), acest lucru se observa la copiii care ocupa putin loc in pantecele mamei (ca si cum nu ar vrea sa o deranjeze prin prezenta lor ,pentru a nu fi respinsi)
  • Persoana care se simte respinsa nu este obiectiva , ea interpreteaza incidentele prin filtrul ranii sale si se simte respinsa chiar si atunci cand nu este.
  • Corpul este ingust si contractat ,ceea ce il face sa poata sa dispara mai usor ,sau sa nu fie prea prezent sau vizibil intr-un grup.(Corpul care va incerca toata viata sa nu foloseasca prea mult spatiu sau sa fie vizibil).Atunci cand avem impresia ca suntem numai ,, piele si os” este posibil ca aceasta rana sa fie foarte puternica in dinamica vietii noastre.
  • Fugarul este persoana care se indoieste de dreptul ei la existenta si care lasa impresia ca nu s-a incarnat in totalitate. Aparitia adesea a unui corp fragmentat (adancitura in zona spatelui,gleznele mult mai subtiri decat pulpele,neconcordanta dintre zona superioara si cea inferioara a corpului sau un corp diform), incomplet din care parca ar lipsi o bucata, senzatia ca partile corpului nu se potrivesc (exemplu:partea dreapta a corpului sau a fetei poate fi foarte diferita de partea stanga ).
  • Ochii fugarului sunt mici, par goi, deoarece cei care sufera de aceasta rana au tendinta de a fugi intr-o lume imaginara,privirea sa pare adesea cuprinsa de teama, privind chipul unui fugar am putea avea impresia ca ne uitam la o masca, chiar si ,,fugarul “are aceasta senzatie uneori ca si cum ar privi totul de sub o masca (modalitate prin care nu e prezent la ceea ce se intampla,pentru a evita suferinta).
  • Copilul pe cale sa-si creeze o masca de ,,fugar”, atunci cand se simte respins,este genul de copil care va trai adesea in lumea lui imaginara si va fi vazut drept un copil , ,cuminte,,linistit, care nu creeaza probleme si nu face mult zgomot”. Acest gen de copil vrea ca ceilalti sa isi dea seama de existenta lui , chiar daca nu crede prea mult in dreptul lui de A EXISTA. Ei pot sa creada atat de putin in dreptul lor de a exista incat trebuie sa creeze situatii in care sa-si poata demonstra acest drept (exemplu : se ascund in speranta ca parintii ii vor gasi).
  • Un copil supraprotejat se simte respins deoarece nu este acceptat pentru ceea ce este el.
  • Persoana cu aceasta rana prefera sa nu se ataseze de lucrurile materiale , caci acestea l-ar putea impiedica sa fuga atunci cand doreste. Recunoaste ca banii ii sunt necesari , dar ca nu o fac fericita.
  • ,,Fugarul” se intreaba adesea ce cauta pe aceasta lume si ii este greu sa creada ca va fi fericit aici.
  • Este atras de domeniile spirituale si de cele intelectuale.
  • Persoanele de genul fugarului au dificultati in a accepta latura lor sexuala.Isi atrag situatii in care sunt respinse in plan sexual, de catre partener/a, sau se priveaza singure de sexualitate.
  • Rana de respingere este traita in raport cu parintele de acelasi sex.PARINTELE DE ACELASI SEX ARE ROLUL DE A IN INVATA SA NE IUBIM , SA IUBIM SI SA DARUIM IUBIRE. Parintele de sex opus ne invata sa primim iubirea si sa ne lasam iubiti.
  • Fugarul se simte NUL , fara valoare.Din acest motiv va incerca prin orice mijloace sa fie perfect pentru a se valoriza in ochii lui si in ochii celorlalti.
  • Foloseste des expresiile : nul, bun de nimic, nimic, inutil, nu am valoare, a disparea, inexistent, nu ma vede , invizibil
  • Fugarul cauta singuratatea ,deoarece , daca ar primi mai multa atentie , i-ar fi frica pentru ca nu ar sti ce sa faca cu ea. In familie sau orice alt grup pare ca nu e prezent , invizibil, ,, simt nevoia sa ma adun”,
  • Are foarte putini prieteni la scoala , iar mai tarziu la servici. Este considerat solitar si este lasat singur.Cu cat se izoleaza mai mult, cu atat o sa para mai invizibil.
  • Fugarul dezvolta adesea afectiuni ale pielii pentru a nu fi atins.Pielea fiind un organ de contact , aspectul ei poate atrage sau rspinge o alta persoana.O afectiune a pielii poate fi un mijloc inconstient de a nu fi atins sau de a fi respins.
  • Are impresia ca este sfaramat in bucatele sau ca este incomplet.Uneori nu stiu ce inseamna sa fie cu adevarat ,, cu picioarele pe pamant” intrucat traiesc foarte mult in lumea lor in care nu vor mai suferi pentru ca nu se va respinge pe sine si nu va mai fi respins de ceilalti.
  • Femeile fugare au tendinta de a se aseza picior peste picior, au o preferinta in a sta pe jos (nemaiavand picioarele pe pamant ,pot sa evadeze mai usor in imaginar)
  • Crede ca nu poate fi o persoana completa atata timp cat nu va avea parte de iubirea parintelui de acelasi sex (care l-a respins sau de care s-a simtit respins).Este foarte sensibila la cea mai mica mustrare care vine din partea acestui parinte.Poate ajunge sa simta ranchiuna, chiar si ura ,atat de puternica ii este suferinta. Fugarul se teme sa nu isi respinga parintele de acelasi sex , deaceea este foarte atent la ceea ce spune sau face in preajma acestuia .Simte ca nu poate fi el insusi cauza ranii pe care o are si atunci isi creeaza o serie de tactici pentru a nu-l respinge pe acel parinte.
  • Daca traieste o experienta de respingere cu parintele sau o alta persoana de sex opus, ,, fugarul ” are tendinta de a se acuza pentru acea respingere considerand ca el este de vina pentru ceea ce s-a intamplat.
  • DACA TE RECUNOSTI CA AVAND ACEASTA RANA, ESTE IMPORTANT SA INTELEGI SI SA ACCEPTI FAPTUL CA ,CHIAR DACA PARINTELE TAU TE RESPINGE CU ADEVARAT, ACEST LUCRU SE INTAMPLA DATORITA FAPTULUI CA RANA TA NU A FOST VINDECATA ,IAR TU ATRAGI ASTFEL ACEA REACTIE DIN PARTEA PARINTELUI SAU ACEL TIP DE SITUATIE.
  • Cu cat este mai puternica rana de respingere la o persoana , cu atat acea persoana isi va atrage mai multe situatii in care va fi respinsa.
  • Persoana cu o rana de respingere se devalorizeaza tot timpul, adesea se compara cu altii mai buni decat el,lucru care il face sa creada ca este mai putin decat ceilalti. Spune sau crede ca ceea ce face el este lipsit de valoare.
  • Nu poate vedea ca este mai bun decat altii in anumite domenii , ii este greu sa creada ca cineva il poate alege ca partener, ca prieten sau ca oamenii pot sa-l iubeasca cu adevarat.
  • Cand i se acrda prea multa atentie , isi pierde mijloacele, ii este teama ca nu cumva sa ocupe prea mult spatiu (intr-o discutie , pe ringul de dans , etc), daca foloseste prea mult spatiu va simti ca ii deranjeaza pe ceilalti iar a deranja inseamna pentru el ca exista posibilitatea de a fi respins de celalalt. El va continua sa fie o persoana ,,stearsa ” atata timp cat rana sa va ramane nevindecata.
  • Atunci cand vorbeste si cineva il intrerupe , reactia ,, fugarului”imediata este de a crede ca nu este important si de cele mai multe ori nu isi mai continua ideea si se retrage simtindu-se respins. Persoana care are aceasta rana isi exprima cu greu opiniile atunci cand nu este intrebat, deoaece crede ca ceilalti se vor simti confruntati si il vor respinge apoi. Daca vrea sa ceara ceva cuiva, iar acea persoana este ocupata, va renunta si nu va mai spune nimic. Stie ce vrea , dar nu indrazneste sa ceara ,considerand ca nu este suficient de important pentru a-l deranja pe celalalt.
  • ,,Fugarul” va cauta perfectiunea in tot ceea ce face, deoarece crede ca faca face o greseala va fi judecat .Pentru el a fi judecat/criticat este echivalent cu a fi respins. El nu crede in perfectiunea sa , prin urmare va pune presiune pe sine incercand sa atinga perfectiunea in ceea ce face.Din pacate acesta confunda A FI cu A FACE ,iar cautarea perfectiunii poate deveni o obsesie .Isi doreste atat de mult sa faca totul perfect incat orice sarcina de indeplinit il consuma foarte mult atat psihic (multe ganduri, frici ca nu va iesi totul perfect,negativism) cat si fizic .
  • Cea mai mare TEAMA a ,,fugarului” este PANICA.Imediat ce crede ca e pe cale sa intre in panica intr-o situatie, prima lui reactie va fi cea de a se salva ,de a se ascunde sau de a fugi.Crede ca fugind va putea evita o nefericire/suferinta.
  • CEI CARE NE RESPING APAR IN VIATA NOASTRA PENTRU A NE ARATA CAT DE MULT NE RESPINGEM PE NOI INSINE.
  • Teama de a intra in panica duce, de asemenea, in cazul fugarului, la pierderea memoriei in multe situatii.Poate sa creada ca are o dificultate legata de memorie , cand de fapt, este o problema legata de frica.
  • Rana de respingere afecteaza foarte mult COMUNICAREA. Temerile care il impiedica pe fugar sa comunice sunt : teama de a nu fi interesant, de a fi considerat nul sau fara valoare, de a fi neinteles, teama ca celalalt il asculta din obligatie sau din politete. Daca va recunoasteti in aceste temeri ,atunci acesta este un mijloc eficient pentru a descoperi ca in acele situatii nu sunteti voi insiva si ca rana de respingere a preluat controlul.
  • Atunci cand traieste teama sau o emotie puternica, pofta de mancare a ,,fugarului” dispare. Este cel mai predispus la anorexie.Anorexicul se priveaza aproape in intregime de hrana ,deoarece se crede prea gras, in timp ce in realitate este slab.Foloseste aceasta metoda pentru a incerca sa dispara. Cand i se intampla sa manance cu pofta si mult, incearca sa evadeze prin mancare.Totusi este o modalitate de a fugi mai rar intalnita la fugar, acesta alege mai frecvent alcoolul sau drogurile.
  • Fugarul nu si-a atribuit dreptul de a fi copil .S-a straduit sa se maturizeze repede deoarece credea ca astfel va fi mai putin respins.
  • pentru un fugar a lesina sau a avea ameteli reprezinta alte mijloace de a fugi de o persoana sau de o situatie
  • Boli si indispozitii posibile: boli de piele, diaree, varsaturi, lesin, depresie , alergii

Bibliografie

Lise Bourbeau ,,Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”