Relatii toxice – Partenerul dependent

Partenerii/Partenerele cu tulburari de personalitate sunt persoane ce intampina mari dificultati de relationare si adaptare ceea ce face dificila crearea unei relatii armonioase de cuplu.

Persoana dependenta este sufocanta si simte mereu nevoia exacerbata ca cineva sa aiba in permaneneta grija de ea. Aceasta persoana are nevoie de altii pentru orice deoarece ii lipseste increderea in sine.

Dependentii sunt disperati sa-ti faca pe plac, deaceea la inceputul relatiei este foarte usor sa te intelegi cu ei. De fapt, dependentii pot fi descrisi ca draguti , buni la suflet si nepretentiosi. Dar pot lesne deveni o povara pentru oricine, deoarece au in permanenta nevoie sa fie ghidati  si consiliati .

Deoarece le este frica sa nu ramana singuri si sa nu mai aiba pe cineva alaturi care sa-i ajute in viata, persoanele sufocante isi asuma un rol pasiv fata de altii si fac in asa fel incat ceilalti sa preia initiativa si sa aiba grija de ei. Aceasta teama (de a fi lasati singuri) nu este una realista , dar totusi ii tine blocati in relatii care nu ii satisfac pe nici un plan, deoarece, in opinia lor, o relatie, oricat de proasta ar fi , emai buna decat singuratatea.Se tem  sa fie independenti  si sunt disperati cand cineva nu le este alaturi sa ii ajute.

De dragul armoniei, pentru a atinge si a mentine nivelul de intimitate emotionala si pentru a avea parte de grija de care au nevoie, acestia sunt dispusi sa sacrifice multe. Asadar, persoana care la inceput parea atat de independenta si draguta  evolueaza intr-o persoana sufocanta din punct de vedere emotional. De fapt, partenerul dependent nu s-a schimbat , ci doar perceptia ta asupra relatiei. La un moment dat s-ar putea sa iti treaca prin minte ca partenerul tau este aidoma unui copil .

Verifica daca esti o persoana dependenta sau partenerul/partenera este o persoana dependenta

 • Are dificultati in a lua decizii de zi cu zi, fara a se sfatui si fara a primi asigurari din partea ta si a celorlalti.
 • Are nevoie ca tu sau ceilalti sa va asumati responsabilitatea pentru deciziile majore din viata sa.
 • Nu este asertiv si nu isi poate sustine punctul de vedere , temandu-se de respingere.
 • Din cauza lipsei de incredere in abilitatile sale ii este foarte greu sa demareze un proiect sau sa faca lucrurile fara sustinere.
 • Are o nevoie exacerbata de grija si de sustinerea altora si e capabil sa faca lucruri care nu ii plac pentru a-si indeplini aceste nevoi.
 • Se simte nelalocul lui si neajutorat atunci cand este singur, deoarece ii este teama ca nu isi poate purta de grija.
 • Cand termina o relatie sentimentala se arunca repede intr-alta noua care sa ii ofere sprijin.
 • Se gandeste excesiv si nerealist la faptul ca trebuie sa aiba grija de el insusi.

Tendinta dependentului / dependentei de a avea nevoie de altii duce la diminuarea increderii in sine. Cu alte cuvinte, cu cat are mai multe nevoie de cineva, cu atat ii scade increderea in propriile forte, rezultand o ineficienta din ce in ce mai mare , care la randul ei creeaza o nevoie de indrumare si mai mare pentru a se simti bine. Acest cerc vicios duce de cele mai multe ori la stari depresive.

Cand un om nu se uita niciodata la el insusi, ii este greu sa se cunoasca independent de parerile celorlalti: pe dependent il definesc relatiile cu ceilalti.

Daca ii incurajezi independenta il faci sa se simta trist  si nelinistit intrucat  nu are resursele necesare pentru a se vedea autonom.

Nesiguranta si anxietatea sunt principalele sentimente care il motiveaza pe dependent. Aceste persoane isi neaga problemele reale in viata si in relatii si se va gandi intotdeauna cat de rau ar fi daca ai pleca. Pot fi etichetati ca oameni supusi , iar frica de singuratete il va forta sa ierte ce altii nu ar ierta niciodata, sa se umileasca si sa continue o relatie care nu ii satisface, chiar si una abuziva.

Deoarece nu este deloc independent, iar respectul lui de sine este la pamant, ,partenerul isi va amana mereu nevoile pentru a te servi pe tine.

Motivul pentru care partenerii dependenti raman in relatii care nu le ofera reciprocitate : TEAMA DE ABANDON

lll

Cum  ajunge cineva sa fie dependent

In formarea acestei tipologii au contribuit mai multi factori precum:

 • persoana a crescut intr-un mediu in care a fost controlata de parinti (bunici).Parinti /bunici autoritari
 • persoana a fost supraprotejata si excesiv de ingrijita
 • unul sau ambii parinti i-au indeplinit fiecare nevoie  si nu numai ca nu l-au incurajat sa fie independent , ci chiar l-au subminat cu fiecare ocazie.
 •  anxietatea de separare din copilarie  (a fost abandonat de mic  de un parinte sau de ambii , sau a fost lasat  in grija bunicilor iar el a resimtit asta ca un abandon )