Psihologia pozitiva, numele dat studiului fericirii, se refera la cum sa maximizezi ceea ce este adecvat. Ea porneste de la premisa ca, pentru o viata de calitate, omul are nevoie de o stare de bine constanta si ca atingerea ei se face prin exercitii simple care pun accentul pe potentialul individului.
Psihologia pozitiva a reiesit din studiul neajutorarii invatate, al depresiei si al capacitatii de adaptare.Cercetatorii au incercat sa inteleaga modul in care unele persoane, atunci cand se confrunta cu o provocare, vor renunta foarte usor in timp ce altele vor face fata. Acestia au descoperit doua mari teorii care incearca sa surprinda aspectele importante ale psihologiei pozitive:
- Efectul anularii : Emotiile pozitive anuleaza efectele emotiilor negative asupra sistemului cardiovascular in conditii stresante. Cercetarile indica faptul ca emotiile pozitive ii ajuta pe oamenii care semnaleaza ca sunt stresati sa se relaxeaze si sa se intoarca la un nivel de activare fiziologica de baza
- Teoria largirii :Emotiile pozitive(bucuria, fericirea, incantarea, interesul) largesc campul constiintei persoanei si incurajeaza explorarea noului prin diverse actiuni sau ganduri. In timp, acest repertoriu comportamental largit duce la construirea de noi abilitati si resurse.
O cerinta minima pentru cresterea nivelului de fericire este putina disciplina , necesara pentru crearea unor noi deprinderi. Este nevoie, in medie , de 21 de zile pentru a stabili un nou obicei. Nu este nimic mistic in acest proces, este vorba de modul in care functioneaza creierul nostru (trebuie sa stabilim noi cai neuronale si comportamentale pentru a stabili noi moduri de a face lucrurile).
Dr. Maxwell Maltz, o personalitate remarcabila in domeniul medical, a observat din practica sa medicala ca pacientilor cu membrele amputate le-au trebuit 21 de zile pentru a nu mai simti diverse senzatii “fantoma” la nivelul membrului amputat. In domeniul chirurgiei estetice, pacientul are nevoie tot de 21 de zile pentru a se obisnui cu noua infatisare. Daca iti schimbi locul de munca, te muti intr-o casa noua sau intri intr-o noua relatie, ai nevoie de exact 21 de zile pentru a te simti in largul tau si “ca acasa”.
Intr-adevar, creierul nostru are nevoie de acest timp pentru a inlocui un automatism (convingere mentala, comportament etc.) cu altul nou.Prin urmare, daca nu exersezi des si in mod regulat, nu vei obtine beneficii.
10 cai spre obiceiuri ce te vor face sa te simti mai implinit si mai fericit :
- Redefineste-ti fericirea : recunoaste faptul ca ceea ce te face fericit va fi diferit de ceea ce il face pe altul fericit si ca iti vei petrece timpul mai bine ocupandu-te de lucrurile ce ti se potrivesc.Adevarata fericire implica recunoasterea faptului ca, oameni fiind, este perfect normal sa traim intreaga gama de emotii, inclusiv asa numitele sentimente negative, cum ar fi depresia, furia, tristetea, anxietatea si stresul.
- Nu iti limita potentialul :Potentialul pe care fiecare dintre noi il poseda, este restrictionat adesea de convingeri false, autoimpuse sau induse de altii (parinti, prieteni etc.)Recunoasterea lor este primul pas spre eliminarea acestora. Incearca sa actionezi in afara zonei tale de confort si o sa observi anumite capacitati de care nu credeai ca dispui.
- Foloseste-l mai putin pe trebuie: O multime de oameni nefericiti continua sa faca ceea ce fac chiar daca stiu ca aceasta este cauza nefericirii lor.Fiecare dintre noi are responsabilitati pe care e bine sa le respecte si , de fapt, o mare parte din fericirea noastra reala in viata provine din respectarea angajamentelor in familie, la munca si in societate.Pe de alta parte, la un moment dat, cu totii ajungem sa ne confruntam cu o serie de “trebuie” care ne obosesc- sunt acele preocupari urgente care, la o a doua privire, s-ar putea sa nu fie chiar asa de importante.(“Trebuie sa imi lustruiesc pantofii in fiecare zi”; “Nu trebuie sa ies niciodata in oras cu o bluza necalcata”;”Trebuie sa curat zilnic aragazul” etc)
- Ofera-ti cate o “happy hour” : Petrece 60 de minute in fiecare zi , implicandu-te in orice activitate pe care o consideri placuta si satisfacatoare.Fa-ti o obisnuinta din a-ti acorda acest timp si vei vedea in curand ca nu trebuie sa astepti dupa-amiaza de vineri pentru a petrece putin timp cu tine.
- Fa mici schimbari si reimprospateaza-ti cat mai des viata: Nu trebuie sa-ti schimbi viata doar intr-o singura zi.Daca faci in mod regulat mici schimbari pozitive, vei avea parte in cele din urma de beneficii semnificative ce iti vor schimba viata.Ia un singur lucru din viata ta pe care ti-ai dori sa il schimbi si imparte-l in cateva actiuni mai restranse care se pot incadra in programul tau deja existent. Ai rabdare, doar pentru ca nu poti vedea inca rezultatele nu inseamna ca schimbarea nu are loc. Pentru a-ti reimprospata viata poti alege sa faci curat in casa, poti sa scapi de hainele vechi, de obiectele nefolositoare etc. Acestea sunt actiuni cathartice, organizarea haosului din viata voastra (dezordinea, mizeriea )aduce veritabile beneficii psihologice.
- Fa-o astazi : Incearca sa nu mai eviti problemele. Evitarea inseamna sa nu te confrunti cu ceva ce te deranjeaza sau sa negi realitatea unei situatii. Cand avem probleme nerezolvate, traim o neliniste interioara care poate fi in mod semnificativ stresanta. Deci pentru a-ti diminua stresul si anxietatea incearca sa nu mai amani rezolvarea unor situatii dificile.
- Iarta-i pe ceilalti si pe tine insuti : Iertarea este adesea unul dintre cele mai grele lucruri de practicat, insa este un mijloc puternic de transformare personala.A ierta si a te elibera de un sentiment neplacut, nu inseamna a scuza actiunile vatamatoare sau violente ale altora. Inseamna sa nu ne mai dam voie sa fim victimele acelor actiuni ce ne-au ranit in trecut si pe care le-am pastrat in amintire.Iertartea de sine si a celorlalti este un act de asumare a puterii personale, intrucat ne elibereaza de legaturile care ne tin legati de cei pe care nu ii iertam, pentru ca noi sa putem merge mai departe.
- Recunoaste-ti punctele forte: Provocarea pentru toti cei care dorim sa avem parte de mai multa fericire este sa aflam care sunt talentele noastre, apoi sa riscam totul in acea zona sau in acel domeniu de viata unde suntem mai buni.Asadar, implica-te in activitati care iti etaleaza punctele fortesi evita sa te subevaluezi pentru slabiciunile tale.
- Practica recunostinta: Este important sa te concentrezi pe partea buna a vietii si sa fii recunoscator pentru toate darurile pe care le primesti de la viata.
- Aminteste-ti sa fii fericit!:Oamenii obisnuiesc sa uite sa practice lucrurile despre care au descoperit ca ii fac fericiti si uita chiar si de ce fericirea in sine este atat de importanta in viata lor.
Prin urmare, nu uita nici una din aceste 10 cai , afla ce te face fericit si practica acele lucruri zilnic !