CORPUL TAU NU MINTE!

Exista numeroase moduri prin care noi  comunicam non-verbal  : expresii faciale, felul in care stam in picioare sau asezat, felul in care fumam, gestica mainilor si a picioarelor, pozitia sau inclinarea capului sau directia privirii. Fiecare dintre aceste miscari sau pozitii exprimă ceva – fie si fara sa fie insotite de discurs.

Prin limbajul trupului  putem  arata acceptare sau respingere, simpatie sau antipatie, interes sau plictiseala. Corpul nostru poate dezvalui daca avem sau nu incredere in noi insine si daca mintim sau spunem adevarul.

Asadar, o buna cunoaștere a limbajului non-verbal ofera o perspectiva practica pentru imbunatatirea interactiunilor tale cu ceilalti: prieteni, familie, colegi de serviciu, clienți și parteneri de afaceri, la interviurile de angajare, cu străinii etc.

Gesturile transmit mesaje sub forma de imagini, intr-un mod in care vorbirea nu poate sa o faca. Prin urmare, atunci cand gesturile si cuvintele sunt folosite simultan rezulta cea mai eficienta metoda de comunicare.

Folosim cuvintele pentru a comunica mesajul, dar corpul nostru emite semnale ce sunt dincolo de controlul nostru conștient, gesturile de auto-confort fiind actiuni de substitutie directionate catre interior.

Sociologul si psihologul Albert Mehrabian a elaborat un studiu in cadrul caruia a analizat cele trei elemente existente in orice mesaj: limbajul trupului, vocea și cuvintele.Rezultatele obtinute au aratat ca :

  • 55% din sensul unui mesaj provine din limbajul corporal vizual.
  • 38% din inteles deriva din elementele non-verbale ale vorbirii (vocii) – cu alte cuvinte din modul în care sunt spuse cuvintele (ton, intensitate, ritm).
  • 7% din inteles provine din cuvintele propriu-zise (continutul mesajului).

Prin urmare, in cadrul unei conversatii, comunicam mai mult cu ajutorul corpului nostru decat prin cuvinte.

Mai jos am enumerat cateva gesturi si le-am descris semnificatia din perspectiva limbajului non-verbal.

Prinderea mainilor 

Daca o persoana isi prinde o mana de cealalta (“isi da mana cu sine”), mai mult ca sigur aceasta se afla intr-o stare de conflict. Mainile astfel impreunate se pot misca in ritmul in care vorbeste persoana, insa tot timpul raman stranse din cauza starii de tensiune pe care o resimte persoana respectiva. Oamenii care apeleaza la un astfel de gest isi reprima o atitudine negativa, pe care nu o pot exprima.

Atunci cand cineva sta asezat la o masa sau la un birou, poate adopta doua pozitii ale mainilor.O pozitie este cea cu coatele pe masa si cu mainile stranse inaintea fetei, iar cealalta este pozitia in care mainile stau pe suprafata mesei sau a biroului.(Uneori mainile pot sta putin mai jos, chiar odihnindu-se in poala).

Cercetarile arata ca in cazul in care mainile sunt ridicate (inaintea fetei) exista foarte multa tensiune negativa, persoana respectiva opunand rezistenta interlocutorului sau ideeilor acestuia. Daca mainile sunt in fata sau in apropierea gurii, arata ca persoana isi retine un potential “suvoi de cuvinte” ,iar cineva care isi mentine mainile intr-o pozitie mai joasa nu va fi atat de agitata (poate fi iritata de ceva , dar nu se va afla pe punctul de a exploda ca in primul caz).

Uneori puteti observa o persoana care sta in picioare ca adopta o pozitie de strangere a mainilor, cu mainile asezate in fata coapselor sau in zona pubisului, aceasta este o situatie diferita de cea prezentata anterior si nu are nimic de-a face cu starea negativa sau cu increderea, fiind mai degraba o stare de nervozitate. Multi oameni adopta aceasta postura de “acoperire a pubisului” pentru ca nu stiu ce sa faca cu mainile . De asemenea, este o pozitie vulnerabila atunci cand respectiva persoana vrea sa ascunda ceva, acest gest oferindu-i o bariera de protectie.

“Turla”

Acest gest este folosit de genul de persoana care nu manifesta un limbaj corporal animat in timpul interactiunilor (de fapt, gesturile sale, cu exceptia celor faciale, sunt aproape inexistente ). Gestul poarta aceasta denumire deoarece persoana isi uneste degetele mainilor formand un varf ascutit, ca cel al unei turle de biserica si este practicat in mod special de persoane cu “autoritate”, indicand incredere in sine.

Pozitia aceasta a mainilor tinde sa ia nastere sub doua forme. Cand sta asezata, o persoana care vorbeste tinde sa adopte “turla” ridicata (coatele stau pe masa, cele doua palme se apropie, iar varfurile degetelor se ating- asemenea unor maini care se roaga), iar o persoana care asculta obisnuieste sa adopte cea de-a doua forma si anume “turla” coborata (mainile sunt asezate in pozitia de rugaciune pe suprafata mesei sau intre genunchi). In pozitia de “turla coborata” gestul este tradus ca fiind mai degraba unul de cooperare, iar femeile sunt cele care adopta mai des aceasta pozitie in loc de cea de “turla ridicata”.

Toate studiile arata ca atunci cand oamenii vad “turla” la alte persoane, percep aceasta miscare ca pe un gest de siguranta de sine.Daca observi ca tot timpul iti frangi mainile inconstient, ia aminte si substituie acest gest cu unul de tip “turla”. Urmareste cum ti se imbunatateste concentrarea, pe masura ce iti dai seama ca- in loc sa te gandesti la tine- te gandesti la celalalt.

Intercalarea degetelor de la maini

Degetele intercalate sunt mai degraba asociate cu nervozitate si defensiva. Atunci cand persoana tine degetul mare orientat in sus , iar pe restul le intercaleaza rezulta o manifestare hibrida care denota incredere.

Mainile la spate

8-44-123

Acesta nu reprezinta un gest de ascundere a mainilor, ci dimpotriva, proiecteaza incredere deoarece persoanele ce afiseaza aceasta atitudine isi exprima fara nici un fel de problema partea vulnerabila a corpului, partea din fata. S-a dovedit ca prin adoptarea acestei posturi poti capata mai multa incredere si ca pot fi schimbate sentimentele si impresia pe care o au oamenii despre tine.

Mana la fata /cap

Cand suntem stresati sau simtim un disconfort anume, recurgem la gesturi de auto-confort , care presupun atingerea cu mana a fetei, a capului sau a parului. Suntem inclinati sa atingem acele zone care probabil au fost folosite pentru a ne linisti atunci cand eram copii.

Rezultatele cercetarilor arata ca cele mai comune gesturi folosite in situatii stresante sunt urmatoarele:

  • prijinirea falcii (apare si in caz de plictiseala)
  • sprijinirea barbiei
  • atingerea parului
  • sustinerea obrazului
  • atingerea gurii (in cazul in care persoana simte un anumit disconfort, presiune sau cand aceasta nu este de acord cu ceea ce spune interlocutorul sau nu are incredere in spusele lui)
  • sprijinirea tamplei

Bratele

Daca cea de-a doua mana la spate  nu apuca decat incheietura celeilalte maini, atunci vorbim despre o situatie in care persoana este deranjata sau frustrata de ceva, iar mana ii controleaza incheietura , impiedicandu-i eliberarea.Cu cat mana prinde o zona a bratului situata mai sus, cu atat persoana respectiva traieste o furie sau o frustrare mai mare.

Bratele incrucisate

Bratele incrucisate reprezinta o postura defensiva, la care apelam  atunci cand nu suntem de acord cu ceva, cand ne aflam intr-o situatie tensionata sau cand un gand negativ ne trece prin minte, dand nastere unei trairi corespunzatoare. (pozitia standard).

Un alt tip de incrucisare a bratelor este cel in care ambele maini apuca strans partea de sus a bratelor (poza nr 1).In acest caz, persoana poate trai o stare de anxietate extrema sau este in asteptarea unui eveniment neplacut, ori este foarte incapatanata cu privire la ceva anume. Cand bratele sunt incrucisate si cu palmele inchise (pumni), persoana este defensiva dar si ostila in acelasi timp.

Incrucisarea bratelor care presupune ridicarea degetelor mari de la maini (poza nr.3) este o postura ce transmite disconfort sau teama, sentimente mascate de un anumit grad de incredere (degetele ridicate).

Bratele partial incrucisate- este un gest destul de uzual la femei si il putem observa in special in grupurile de oameni care stau de vorba, mai ales daca nu se cunosc bine unii cu altii.

bhjhj

888
8-63-1jh