Cresterea copiilor ne poate aduce mari satisfactii, dar ne poate si epuiza in momentul in care situatia ne scapa de sub control.Mesele nu sunt o exceptie, ba chiar se pot dovedi extrem de obositoare cand copilul refuza sa faca ceea ce ne dorim.
Poate aveti un copil care refuza sa manance legume, care nu vrea sa puna gura pe nimic altceva in afara de cartofi prajiti, care sta la masa decat atat cat sa ia doua linguri de mancare sau care se foloseste de plans pentru a obtine doar ce vrea el.
Poate ca in loc sa infulece toata mancarea pe care i-ati pus-o in farfurie si pe care ati gatit-o cu atata grija, alege sa o scuipe nemultumit pe masa sau sa o imprastie pe jos. Indiferent de problema, situatia este una frustrantapentru parinti si poate trasforma ora mesei intr-o activitate stresanta pentru toata lumea. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie asa intrucat solutia pentru a avea mese armonioase sta in felul in care reactionati la comportamentul copilului.
Intr-o oarecare masura, cu totii facem mofturi la mancare, pentru ca exista fara indoiala anumite alimente care nu ne plac. Majoritatea dintre noi ne dorim ca cei mici sa aiba o alimentatie mult mai variata, dar nu ne putem astepta ca ei sa manance tot ce li se ofera. Asadar, in primul rand ar trebui sa va intrebati daca mofturile pe care le face copilul vostru la masa sunt problema lui sau a voastra.
Daca invatati sa va purtati corect cu copiii mofturosi, aveti mai multe sanse sa le imbunatatiti alimentatia si, in acelasi timp, sa faceti mesele mai placute pentru toata lumea.
Ce trebuie sa faceti si ce nu trebuie sa faceti cu copiii mofturosi la mancare
Ce trebuie sa faceti :
- Relaxati-va. Masa nu trebuie sa fie un moment tensionat, asa ca incercati sa ii dati copilului senzatia ca mancatul este o activitate pe care o poate face cu placere. Starea de spirit pe care o aveti in timp ce mancati este mult mai importanta decat ceea ce mancati. Cercetarile demonstraza ca mancarea ne influenteaza corpul intr-un anume fel daca mancam cu bucurie, fericiti si intr-un alt fel daca mancam in timp ce suntem plini de tristete si de griji.
- Laudati-l in momentul in care experimenteaza gusturi noi, folositi un panou cu stelute (de fiecare data cand se comporta frumos la masa ii adaugati o steluta pe panou, complimentandu-l) sau ii dati cate o mica recompensa dupa fiecare masa la care a mancat bine (nu ceva de mancare)
- Puneti-l sa isi aleaga ce vrea sa manance, dar oferiti-i un numar limitat de variante si asigurati-va ca toate sunt sanatoase pentru organism
- Invatat-i pe copii de ce au nevoie de o alimentatie cat mai variata, dar nu faceti acest lucru la masa, cand refuza sa manance un anumit fel de mancare. Ajutati-i sa isi dea seama de ce alimente are nevoie organismul, incurajundu-i astfel sa isi asume responsabilitatea de a se ingriji pe ei insisi si prorpia sanatate,
- Implicati copiii in planificarea meselor, luati-i la cumparaturi si lasati-i sa va ajute la gatit
- Serviti in mod regulat o gama variata de mancaruri. La inceput s-ar putea sa fie reticenti si sa manance foarte putin din fiecare, dar daca nu va descurajati, veti fi placut surprinsi de rezultat.
- Fiti un exemplu demn de urmat. Mancati in fata copilului si aratati-i ca va face placere sa consumati alimente cat mai diverse.
- Chiar daca nu mancati impreuna cu copilul, stati cu el la masa, luati-va ceva de baut si relaxati-va
- Ganditi pozitiv. Incepeti prin a va gandi la ce vrea sa manance copilul, nu la ceea ce refuza. Daca este maricel (4-5 ani), puteti intocmi impreuna lista cu alimente care ii plac, cea cu alimente care ii displac si cea cu alimente pe care ar fi dispus sa le incerce.
- Incercati sa mancati in diferite locatii, la picnic de exemplu . Daca masa de acasa a devenit un camp de lupta, locatiile mai relaxante v-ar putea ajuta.
- Ingaduiti-le copiilor sa se joace cu noul fel de mancare : acest lucru ii ajuta sa se familiarizeze cu el si cresc sansele ca acesta sa fie acceptat.
- Ingaduiti-i copilului sa nu mai manance atunci cand spune ca s-a saturat
- Serviti portii mici de mancare: farfuriile mari l-ar putea inspaimanta. In cazul in care termina tot din farfurie, poate sa mai ceara o portie.
Ce nu trebuie sa faceti:
- Nu fortati copilul sa manance nimic
- Nu il cicaliti la masa si nu il panditi amenintator in timp ce mananca. Un copil va sesiza incordarea voastra chiar daca nu spuneti nimic.
- Nu monitorizati fiecare inghititura, de exemplu pentru a va asigura ca mananca si legumele de langa friptura.
- Nu-i oferiti copilului altceva de mancare drept recompensa pentru ca a mancat tot, mai indicat ar fi sa va jucati impreuna cu el ceva sau sa ii cititi o poveste.
- Nu decideti sa nu-i mai dati budinca pentru ca nu vrea sa manance nimic. Copilul va intelege din acest gest ca una dintre mancaruri nu este buna, dar ca cealalta este delicioasa.
- Nu-i oferiti copilului alternative nesanatoase sau gustari suplimentare daca nu mananca ce i s-a servit la masa.
- Nu plecati de la ideea ca, daca acasa nu mananca un anumit fel, va proceda la fel si la gradinita sau in vizita la un prieten. Influenta copiilor de aceeasi varsta poate face minuni in cazul copiilor mofturosi la mancare.
- Nu va etichetati copilul ca fiind mofturos la mancare si nu discutati aceasta problema de fata cu el. Nu veti face decat sa intariti aceasta idee in mintea lui si sa-l determinati sa spuna ,, Dar stii ca mie nu imi plac legumele!”
- Nu va asteptati la o schimbare radicala peste noapte.
- Nu renuntati daca nu merge dupa cum v-ati asteptat.Alimentatia copilului vostru se va imbunatati in timp.
- Asigurati-va ca nu intarziati prea mult cu masa si ca cel mic nu e prea obosit pentru a manca.
- Nu trebuie sa va aratati dezamagita sau sa-i dati copilului impresia ca v-a suparat prin faptul ca nu a mancat.
Amintiti-va ca atitudinea capricioasa a copiilor poate fi si un simplu mod de a atrage atentia la masa. Sigur, este o atentie negativa, dar pentru unii copii este mai buna decat ignorarea.Copilul s-ar putea sa se bucure vazand ca va preocupa sanatatea lui, mai ales daca incepeti sa-i oferiti alte mancaruri. Daca acesta este cazul, incercati sa ii oferiti mai multa atentie copilului pe parcursul zilei , astfel incat acesta sa nu mai simta nevoia de a obtine atentia voastra la masa.
In concluzie, nu trebuie sa va concentrati atentia asupra a ceea ce nu vor sa manance copii- discutati despre ceea ce vor sa manance si nu uitati sa le laudati alegerile sanatoase pe care le-au facut.De exemplu: ,, E bine ca mananci branza, iti intareste oasele” ; ,, E bine ca mananci fructe, ele te ajuta sa-ti dezvolti muschii.”;,, E bine ca mananci broccoli/portocale/kiwi/cartofi pentru ca astfel ti se vindeca mai repede ranile de la nivelul pielii.”