Acest tip de partener/partenera are o atitudine negativa vizavi de multe lucruri si persoane, in special fata de figurile ce reprezinta autoritatea.
Inca din copilarie , aceste persoane s-au opus in mod pasiv daca li s-a cerut sa faca performanta in diverse domenii (academic, profesional, social etc.) , insa nu au fost niciodata agresive sau ostile in mod direct cu persoanele din jurul lor.
Persoanele pasiv-agresive au o atitudine ambivalenta in legatura cu figurile autoritare:pe de-o parte se simt dependente si au nevoie de aprobare si de atentie, iar pe de alta parte isi doresc cu disperare sa fie independente. si sa se afirme. Ca urmare, rezultatul acestei ambivalente este o furie care mocneste , directionata intr-un mod pasiv catre cei care stau in calea lor.
Daca te afli intr-o relatie cu acest tip de personalitate si, in special, daca esti o persoana puternica, de succes si plina de incredere, vei deveni tinta comportamentului subminant si negativist al partenerului/ partenerei tale. Un aspect deloc placut al personalitatii pasiv-agresive este tendinta sa cronica de a devaloriza si de a discredita succesul altora.Sunt foarte competitivi si potrivnici fata de cei care o duc mai bine sau care au mai multe decat ei.
Verificati daca partenerul/ partenera ( sau chiar tu ) prezinta caracteristicile specifice personalitatii pasiv-agresive.
*refuza, intr-un mod pasiv, sa indeplineasca sarcini si indatoriri de natura sociala
* se plange ca este inteles/ inteleasa gresit si ca nu este apreciat/a de ceilalti.
* este mai tot timpul morocanos / morocanoasa si certaret/ certareata
*este inversunat si critic fara a avea un motiv pertinent, fata de persoanele care pentru el reprezinta o autoritate.
*este invidios/ invidioasa si plin/a de resentimente pe cei care au mai mult succes si noroc decat el.
* exagereaza si se plange de ghinionul lui / ei.
* alterneaza intre a se conforma in mod pasiv si a opune rezistenta intr-un mod ostil.
* comportamentul sau ajunge , in timp, sa umbreasca fericirea si succesul.
In cazul in care te surprinzi enervandu-te constant pe persoana cu care ai o relatie de iubire, chiar daca respectivul/respectiva nu are un comportament agresiv sau insultator la adresa ta , ori daca simti ca increderea in tine incepe sa scada din pricina comentariilor negative sau a remarcilor tendentioase ale acestuia / acesteia, este posibil sa ai un iubit/a care sufera de aceasta tulburare de personalitate.
Aparent aceste persoane par supuse si docile, dar pe la spate sunt rautacioase , ii vorbesc pe toti de rau si-i critica; ii catalogheaza drept incompetenti, cruzi si nedrepti deoarece nu vor sa-i recunoasca meritele. Gandeste-te la acest partener ca la un focar de resentimente si ostilitate, ascuns sub o fatada inocenta si bine intentionata.
Asteapta-te de la acest tip de partener sa nu duca la indeplinire lucruri importante, sa faca treaba de mantuiala, sa intarzie cand e important sa fie punctual si sa faca intentionat greseli, tocmai pentru a nu mai fi nevoit sa se implice.
Daca realizezi ca esti intr-o relatie cu un partener/a pasiv-agresiv/a , probabil ca oscilezi intre confuzie, furie si indoieli in legatura cu propria persoana.Este greu sa iti dai seama ce anume din atitudinea pasiv-agresivului te revolta atat de tare si te face sa te simti subminat/a deoarece pare ca el/ea iti vrea numai binele (sustine ca a vrut sa te ajute cand te-a criticat cu zambetul pe buze).
Sa iubesti un adult pasiv-agresiv este ca si cum ai iubi un copil sfidator si aflat mereu in opozitie.Te vei satura de negativismul si sarcasmul acestuia , in special daca este indreptat spre tine (in cazul in care incerci sa impui limite sau il rogi sa faca ceva).
De exemplu , daca-i spui partenerului sa te ajute prin casa sau sa contribuie financiar la ceva, probabil ca-ti va spune ca va face acel lucru dupa care va urma o pauza de timp in care nu se va mai pomeni de acel subiect. Dupa un timp te vei trezi cu o treaba facuta de mantuiala in cel mai bun caz, iar in cel mai rau caz acesta nu isi va respecta angajamentul. Daca vei dori sa te ajute cu ceva absolut banal, trecerea sa la actiune va fi insotita de o multime de reprosuri si comentarii acide. Vei ajunge sa te simti pedepsit/a pentru simplul fapt ca ai indraznit sa ceri ajutorul si-ti vei spune ca data viitoare mai bine te descurci singur/a. De asemenea , este posibil sa auzi comentarii din partea partenerului tau , care iti spune ca indicatiile tale au fost gresite , ca nu ai fost destul de explicita si ca din acest motiv nu a putut sa duca la bun sfarsit treaba.
Ce este de facut :
- Accepta comportamentul partenerului/ partenerei asa cum este , dar nu da vina pe tine !-pentru a avea sanse la fericire trebuie sa surprinzi manevrele pasiv-agresivului si sa constientizezi ca nu ai nici o legatura cu acestea
- Impune limite si respecta-le – fa o lista clara, una care nu poate fi negociata, cu asteptarile tale si spune-i partenerului tau sa le respecte.
- Refuza sa-i aprobi furia si resentimentele indreptate catre persoanele investite cu autoritate-Un partener pasiv-agresiv va incerca sa te atraga in lumea lui populata cu personaje nedrepte si oericuloase.Ai grija sa nu ii confirmi teoria ca toti sefii sunt irationali si nedrepti si nu-i valida ideea ca acei colegi care au mai mult succes sau sunt mai norocosi au fost favorizati. Daca vei incerca sa fii ferm/a si binevoitor/oare in acelasi timp si nu-i vei alimenta acuzatiile si furia, vei ajunge sa-l modelezi si sa-l ajuti sa-si stabileasca limite mai sanatoase si mai adecvate.