MASCA RIGIDULUI (activata intre 4 si 6 ani) ; rana este traita in relatia cu parintele de acelasi sex
Nu suntem rănile noastre emoționale .
Ce trebuie să reții:
-Nu suntem rănile noastre emoționale și rănile noastre nu ne definesc în totalitate.
-Rănile nu sunt decât niste ochelari care iți vor deforma realitatea (situațiile, relațiile) pentru că o vei privi prin lentilele lor.
-Chiar daca le ignori, ele sunt forțe intrinseci care te ghidează,la bine și la rău.
-Te împiedică să te conectezi la toate resursele tale interioare.
-Te împiedică să fii fericit, pentru că dau o tenta negativa experienței tale.Toate actele de cruzime ,violente și nedrepte,chiar și cele mai barbare,sunt perpetuate de persoane controlate de rănile lor.
-Pentru a-ți vindeca rănile , e nevoie să-ți schimbi viziunea asupra lumii și proiecțiile negative pe care le-ai făcut despre evenimentele prin care ai trecut de-a lungul vieții .Acest lucru iți vă perminte să te reconectezi cu adevăratele tale resurse, să iți accesezi energia vitala blocata de existenta acestor rani.
-Rănile sunt construite în ,,straturi”. De aceea este de dorit să lucram cu noi constant ,pentru a ne elibera de ele pe nivele diferite de evoluție.
-Rănile tale sunt excelente motoare de evoluție
-Rănile creează frici și convingeri limitative care se materializează în viață ta. Daca te gândești că viață este grea, așa vă fi , daca tu crezi că este frumoasa, vă fi frumoasa.
CARACTERISTICILE PERSOANEI CU RANA DE NEDREPTATE
- Persoana care are rana de nedreptate nu se simte apreciata la justa ei valoare, nu se simte respectata, sau nu crede că primește ceea ce merita. Unele persoane care simt că primesc mai mult decât considera că merita, suferă de asemenea de rana de nedreptate.
- În copilărie, persoana cu o rana de nedreptate, a simțit multa răceală și indiferenta din partea părintelui de același sex .De asemenea s-a simțit limitat și constrâns de atitudinea autoritara a acestui părinte, de criticile sale frecvente, de severitatea sa , intoleranta precum și de conformismul acestuia (în majoritatea cazurilor acest tip de părinte suferă tot de o rana de nedreptate).
- Masca persoanei care are o rana de nedreptate este MASCA RIGIDULUI Reacția în fata nedreptății de multe ori consta în blocarea sentimentelor, crezând că astfel evitam durerea creata de rana.
- Persoanele rigide sunt foarte sensibile ,dar își dezvolta capacitatea de a nu simți acea sensibilitate și de a nu o arata celorlalți.
- Rigidul are tendință de a-și încrucișă brațele și îi place să se îmbrace în negru.
- Rigidul caută dreptatea și justețea cu orice preț . Este perfecționist și vă încercă să fie mereu corect. Crede că , daca ceea ce face sau spune este perfect, acel lucru vă fi automat și corect. Îi este greu să înțeleagă că acționând într-un mod perfect ghidandu-se după propriile principii, poate fi în același timp nedrept cu ceilalți care au criterii diferite de ale sale.
- Este inclinat să simță invidie pentru cei care au mai mult decât el și care, în opinia lui, nu merita. De asemenea , poate fi convins că ceilalți îl invidiază când el are mai multe decât ei.
- Rigidul este cel căruia îi este cel mai teama de a se îngrașa.Le place să poarte haine strânse pe talie sau să aibă o curea în jurul taliei.
- Gesturile lor sunt rigide, fară prea multa flexibilitate și arata o închidere fata de exterior.
- În copilărie, rigidul era apreciat mai mult pentru ceea ce făcea decât pentru ceea ce era și își menține acesta convingere și în viața adultă .
- Este foarte optimist și nu cere ajutor decât în ultimul moment, în rest încearcă să se descurce de unul singur (vrea să se simța capabil și să performeze)
- Prefera să spună că nu are probleme pentru a evita să simtă suferință legată de ele.
- Când i se întâmplă să trăiască o decepție, sau un eveniment neprevăzut, vă continua să spună,, Nu este nici o problema!”, ascunzând fata de sine și fata de ceilalți adevăratele sentimente.
- Rigidul nu are suficient timp pentru că vrea că totul să fie perfect.
- Se teme de autoritate , pentru că a învățat în copilărie că ,, autoritatea parentala “ are întotdeauna dreptate.
- Când rigidul este convins că are dreptate în fata unei autorități,se vă justifica până când i se vă da dreptate.
- Pentru că va cauta mereu în viață DREPTATEA, vrea să se asigure că este demn de ceea ce primește.
- Meritul este important pentru rigid și înseamnă să obțină o recompensa în urma unei performante realizate.Daca vă primi mult , fară să fi lucrat prea mult, vă crede că nu merita și vă face în așa fel încât să piardă ce a primit.
- Folosește foarte des cuvintele: ÎNTOTDEAUNA, NICIODATĂ și FOARTE.Folosește mai multe adverbe precum exact,corect,cu siguranță,probabil etc.
- Îi plac explicațiile clare și precise
- Binele și răul, corectitudinea și incorectitudinea sunt noțiuni foarte importante pentru el, sunt principii după care își ghidează viață.
- Rigidul își trădează emoția prin tonul vocii care devine sec și inflexibil, se poate folosi de ras pentru a-și masca sensibilitatea (poate să rada din nimic)
- Teama de a se înșela este foarte puternica la o persoana cu aceasta rană .
- Nu realizează că perfecțiunea pe care o cere de la sine , reprezintă o nedreptate fata de el însuși, deoarece cere mult prea mult de la el.
- Are frecvent probleme de piele
- Când acesta trebuie să ia o decizie, se simte inconfortabil pentru că se teme să nu aleagă greșit și se îndoiește adesea de el însuși după ce face totuși alegerea.
- Persoanele rigide sunt foarte exigente cu ele insele, au o mare capacitate de a se controla și de a–și impune anumite sarcini.
- Devine performant și cere atât de mult de la el încât și ceilalți vor cere la fel de mult de la acesta.
- Se simte vinovat atunci când își permite să ia o pauza să se destindă, sau când sta și vede pe altcineva că muncește.
- Are o dificultate în a-și recunoaște și a-și respecta limitele (limite nesanatoase)
- Noțiunea de merit este foarte importanta pentru un rigid, nu îi place să i se spună că este norocos ,deoarece pentru el a fi norocos nu este un lucru corect. Daca crede că nu merita ceea ce a obținut, se vă simți foarte prost și dator .În plus vă face totul pentru a nu pastra ceea ce a obținut doar pentru el.
- I se pare mai nedrept să fie favorizat decât defavorizat fata de ceilalți.
- Are o dificultate în a primi cadouri deoarece se vă simți datoare. (va dori sa ofere ceva la schimb având aceeași valoare pentru a fi corect) .
- Rigidul poate părea uneori dominator, dar când intervine printre ceilalți , nu o face pentru a controla și a atrage atenția sau pentru a părea puternic , ci doar daca ceea ce s-a spus este nedrept pentru cineva sau nu i se pare lui corect.
- Îi place că totul să fie curat și ordonat
- Emoția cea mai frecventa trăita de rigid este furia , mai ales împotrivă sa.
- Își arata cu greu afecțiunea, este considerat a fi o persoana rece ,care nu știe să exprime ce simte cu adevărat.
- Pentru că este o persoana foarte sensibila ,nu îi place să fie atins de ceilalți , evita atingerea (aceasta teama îi cauzează și probleme cu pielea; persoana cu probleme de piele se teme de ce ar putea crede ceilalți despre ea)
- Are tendință de a se compara cu persoane pe care le considera mai bune decât ea, își creează astfel un complex de inferioritate (în copilărie era foarte des comparat cu alti copii) .Devalorizandu-se astfel își creează o mare nedreptate și își respinge propria ființă.
- Cea mai mare teama a rigidului este de RĂCEALĂ, INDIFERENTA celorlalți dar și de a sa.
- Este atras de tot ceea ce este nobil, integru.Respectul și onoarea sunt noțiuni foarte importante pentru el.
- Din punct de vedere sexual , are probleme în a se abandona placerii, în a se abandona partenerului. Își creează ușor un ideal de relație sexuala ireala.
- Temerile persoanei rigide:teama de a se înșelă, de a nu fi clar, teama de critica, de a vorbi prea mult, de a pierde controlul asupra să, de a fi judecat că fiind profitor, de a fi imperfect, de a face alegerea greșită, de propria vulnerabilitate și sensibilitate, de contact /atingere fizica
- Bolile specifice persoanei care are o rana de nedreptate:epuizare profesionala, anorgasm, ejaculare precoce, artrita, constipație, hemoroizi, probleme de circulație, probleme ale ficatului (furie),probleme de piele, nervozitate, insomnie, vedere slaba.
Bibliografie
Lise Bourbeau:,,Cele 5 rani”