Obiceiul de a respira gresit nu numai ca ne face sa ne simtim ametiti, obositi si cu o stare generala destul de proasta, ci ne poate provoca si simptome severe (inclusiv atacuri de panica)care pot imita majoritatea bolilor cunoscute ducand astfel la o diagnosticare gresita. Prin urmare zicala ,, daca respiri pe jumatate, traiesti pe jumatate” este cat se poate de adevarata.
Efectele hiperventilatiei variaza de la usoara senzatie de ameteala sau dezorientare, nod in gat sau distensie abdominala, pana la dureri puternice in piept, atacuri de panica, sentimentul irealitatii, anxietate, depresie, dureri musculare si articulare.Respiratie exagerata sau hiperventilatia poate complica tabloul clinic, daca mai exista deja o boala organica.
Hiperventilatia reprezinta respiratia in exces fata de necesarul organismului. Aceasta se caracterizeaza prin respiratii rapidedin partea superioara a cavitatii toracice, cu variatii pronuntate ale ritmului si frecventei, deseori cu oftaturi frecvente sau cu nevoia de a respira profund din cand in cand. Deoarece in timpul acestei respiratii se foloseste o parte foarte mica din capacitatea plamanilor, se produc modificari ale nivelului de dioxid de carbon din sange, fapt care afecteaza serios functionarea sistemului nervos. Perturbarea care decurge- asupra proceselor chimice din creier- denatureaza perceptia, iar pacientul nu intelege ce vede si ce aude.
Cauzele hiperventilatiei pot fi :durerea, teama, orice apasa asupra pieptului, gaze in stomac sau intestin, nasul infundat, emotiile sau vorbirea compulsiva. Carentele de vitamina B si hrana necorespunzatoare (insuficienta hranei sau excesul de dulciuri) ar putea constitui un alt factor important in aparitia hiperventilatiei.
Simptomele hiperventilatiei:
- Anxietate
- Atacuri de panica
- Depresie
- Senzatie de irealitate
- Deznadejde
- Memorie slaba
- Agorafobie
- Palpitatii
- Dispnee-incapacitatea de a inspira profund, oftaturi frecvente
- Uscaciunea gatului
- Tuse seaca- datorita pierderii de apa si caldura din mucoasa care captuseste caile respiratorii
- Nas infundat
- Dureri toracice- fie o durere ascutita, care dureaza cateva secunde sau cateva minute, fie o durere surda in dreptul inimii si in jurul sternului si coastelor. Acestea sunt produse de incordarea muschilor si ligamentelor din cauza respiratiei permanente prin partea superioara a cutiei toracice, cand se apasa cu degetul in jurul sternului sau al coastelor, se gasesc deseori puncte foarte dureroase. De asemenea si presiunea produsa de prezenta gazelor in stomac poate provoca durerea
- Cascatul- nevoia de aer
- Zapaceala si ameteala sunt de obicei cele mai obisnuite simptome
- Senzatia de lesin iminent
- Lesin real-prezent mai ales la tineri
- Furnicaturi in maini, picioare si in jurul gurii
- Slabiciune in toti muschii
- Amorteala-poate aparea in orice zona a corpului
- Picioare moi- senzatia ca picioarele nu pot sustine corpul
- Tulburari digestice:arsuri, eructatii(ragaieli) , gaze in intestin, aerofagie, intolerante alimentare, sindromul colonului iritabil
- Crampe musculare- mai ales in zona gatului si la umeri
- Dificultati de vorbire: senzatia de limba umflata
- Halucinatii- numai in caz de simptome severe
Simptomele hiperventilatiei sunt ciudate si atat de ingrozitoare, incat provoaca chiar si atacuri de panica.Chiar daca efectele neurologice produse de scaderea nivelului de dioxid de carbon nu sunt destul de severe pentru a provoca atacuri de panica, stresul continuu exercitat asupra sistemului nervos, poate duce la epuizarea nervoasa.
Multe din simptomele hiperventilatiei sunt identice cu cele cauzate de atacurile de panica. Studiile recente au constatat ca, si daca s-a stabilit un diagnostic de ,, astenie neurocirculatorie”, rolul hiperventilatiei poate sa treaca tot neobservat.
Hiperventilatia poate fi detectata la o persoana daca i se aplica un test simplu –testul provocarii- prin care pacientului i se cere sa respire exagerat timp de 2-3 minute, apoi i se compara simptomele cu cele ale unui atac de panica.
Autodiagnosticarea poate fi foarte periculoasa, deaceea este esential ca persoana care crede ca sufera de hiperventilatie sa se prezinte la medic.Tratamentul hiperventilatiei consta in reeducarea respiratiei si in cazul in care printre simptome apar anxietatea si/sau depresia se recomanda consilierea psihologica a persoanei.