Cu totii manifestam o oarecare loialitate fata de familia noastra, in special fata de parintii nostri. Ascultam orbeste regulile familiei considerand ca incalcarea lor ar echivala cu tradarea acesteia.
Poate ca unii dintre voi considerati ca ati scapat de convingerile toxice care v-au marcat copilaria si ca v-ati desprins de toate acele reguli carora trebuia sa va supuneti fara a avea dreptul de a le contesta. Poate aveti dreptate si v-ati eliberat constientizandu-va adevarata fiinta sau poate va inselati si sunteti in continuare condusi de programe inconstiente ce v-au fost induse inca din copilarie. Oricare ar fi situatia, informatiile din acest articol va pot fi de folos deoarece va ajuta sa priviti cu mai multa claritate viata pe care o traiti in prezent si modul in care va raportati la aceasta.
Programele care ne sunt inserate inca din copilarie ne mentin inlantuiti de sistemul familial, de parinti si de proiectiile acestora.Daca acestea sunt rezonabile, ele ne pot oferi o anumita strctura etica si morala , insa in familiile cu parinti toxici, regulile se bazeaza pe distorsiuni cognitive si pe perceptii bizare asupra realitatii din sanul familiei, producandu-ne un real deserviciu. In momentul in care ascultam orbeste de aceste reguli , dezvoltam un comportament distructiv si de autosubminare.
Este ca si cum ne-am lasa condusi in mod inconstient de un ventriloc, care ne indica in ce fel ar trebui sa actionam , cum ar trebui sa ne comportam si ce ar trebui sa simtim la o situatie data. Acest ventriloc a luat nastere in timp si contine toate convingerile toxice despre noi insine pe care ni le-au inserat in trecut parintii nostrii sau pe care ni le-am creat singuri plecand de la niste perceptii eronate.El cunoaste toate modalitatile de a reactiona ineficient si dezadaptativ la anumite situatii, mecanisme pe care ni le-am introiectat de frica sa nu gresim, sa nu fim abandonati sau din teama de a nu fi privati de iubire.
Acest ventriloc este sursa tuturor mecanismelor noastre de aparare, a lipsei noastre de iubire, a nemultumirii pe care o manifestam fata de noi insine si fata de ceilalti si nu in ultimul rand a deconectarii de la adevarata noastra fiinta.
In cadrul acestui articol am sa descriu modul in care un parinte alcoolic iti poate influenta in mod negativ perceptia despre tine si despre lume, ghidandu-te din umbra uneori chiar intreaga viata .
Daca in familia ta un parinte a fost sau este in continuare alcoolic, atunci urmatoarele simptome ar trebui sa ti se para cunoscute intrucat sunt simptome clasice specifice copiilor adulti ai alcoolicilor:
- simtul excesiv al responsabilitatii: copilul se simte responsabil de sanatatea parintelui alcoolic, trebuie sa nu divulge secretul familiei (faptul ca exista un parinte alcoolic), se simte responsabil de mentinerea armoniei in familie
- nevoia de a salva parintele alcoolic
- multa manie reprimata
- insecuritate personala
- negarea validitatii propriilor sentimente si perceptii- copilul este fortat sa afiseze in societate o masca care sa ii faca pe ceilalti sa creada ca totul este bine in familia sa
- neincredere in sine- fiind obligat sa minta tot timpul in privinta gandurilor si sentimentelor sale, copilul nu isi poate dezvolta un simt sanatos al increderii in sine
- sentiment accentuat de vinovatie
- timididate- persoana este incapabila sa le dezvaluie altora ceva legat de sine sau sa isi exprime punctul de vedere , deoarece a fost nevoita sa taca si sa se ascunda adevarul despre familia sa , adica implicit despre sine
- persoana se izoleaza si prefera singuratatea- in copilarie era mereu in garda traind cu teama continua ca ar putea expune din greseala situatia reala a familiei sale, tradand-o in acest fel, prin urmare la maturitate alege sa se izoleze de lume
- dezvoltarea unui simt exagerat si distorsionat de loialitate fata de singurii oameni din lume care ii cunosc secretul
- invizibilitate- multi copii se simt in siguranta atunci cand nu sunt vazuti sau auziti de parintele alcoolic pentru ca se apara astfel de agresivitatea lui
- considera ca existenta lor este mai degraba o neplacere decat o binecuvantare pentru parintii lor
- incapacitate de a avea incredere in oameni
- gelozie , posesivitate si suspiciune- acestia invata de mici copii ca relatiile conduc inevitabil la tradare, iar iubirea conduce la durere
- rolul de tap ispasitor al familiei
Mecanismul de aparare cel mai des utilizat in familiile in care exista un parinte alcoolic este NEGAREA. Alcoolismul este precum un dinozaur rosu aflat in sufragerie; un om din afara nu il poate ignora, dar cei care traiesc in casa pretind ca acesta nu exista, de teama de a nu fi nevoiti sa se confrunte cu el, aceasta fiind singura maniera in care pot sa coexiste cu alcoolicul.
intr-o astfel de familie, minciunile, scuzele si secretele sunt la fel de comune ca si respiratia, ele creand un haos emotional de nedescris in psihicul copiilor.Atmosfera emotionala si psihologica din familia unui alcoolic este similara celei din caminul unui drogat sau a unei persoane dependente de medicamnte.
Daca ai avut sau ai un parinte alcoolic, sigur ai invatat de timpuriu ca alcoolismul parintelui tau reprezinta Marele Secret al familiei tale si ca nu ai voie sa vorbesti cu nimeni despre asta. Pe langa aceasta interdictie verbalizata de obicei de parintele aparent,, sanatos”, propria rusine care se naste in momentul in care constientizezi ca traiesti intr-o familie ,,bolnava” te va impiedica de asemenea sa-ti impartasesti trairile, frustrarile si emotiile.
Familia unui alcoolic afiseaza de cele mai multe ori o atitudine de genul ,, totul este bine” in raport cu societatea, iar membrii acesteia sunt extrem de uniti in nevoia lor de a lupta cu un inamic comun, dinozaurul rosu din sufragerie.
Marele Secret este cel care devine liantul ce mentine unita o familie care in realitate este cu adevarat torturata .Acest secret va contine intotdeauna urmatoarele elemente:
- Negarea alcoolicului ca are o problema, in pofida muntelui de dovezi contrare si a comportamentului sau in egala masura terifiant si umilitor pentru ceilalti membrii ai familiei
- Negarea problemei de catre partenerul de cuplu al alcoolicului si chiar de ceilalti membri ai familiei– Partenerul de cuplu si chiar si unii membri ai familiei ii gasesc scuze alcoolicului incercand sa minimizeze gravitatea situatiei
- Jocul piesei de teatru: ,,Suntem o familia normala”-Aproape toti membrii familiei joaca un rol in societate pretinzand ca fac parte dintr-o familie normala desi acasa domneste haosul, abuzurile fizice si verbale, umilinta si teroarea.
- Speranta ca dinozaurul va disparea la un moment dat, fara ca membrii sa faca ceva in acest sens– Partenerul si membrii familiei spera intr-o minune si cred ca la un moment dat alcoolicul se va lasa de bautura fara nici un ajutor specializat si fara ca acestia sa schimbe in vreun fel modul in care gestioneaza situatia din familie (fara sa divulge secretul, fara sa confrunte alcoolicul)
Copiii parintilor alcoolici se simt adeseori invizibili deoarece intreaga familie isi investeste cea mai mare parte a energiei in incercarea inutila de a-l salva pe alcoolic. Foarte multi ajung sa se casatoreasca tot cu persoane alcoolice deoarece impulsul compulsiv al repetarii tiparelor emotionale familiale este extrem de comun la toti oamenii, indiferent cat de dureroase si toxice sunt acestea. intotdeauna ceea ce este familiar ne genereaza un fel de confort iluzoriu pentru ca stim la ce ne putem astepta de la un anumit comportament, sau situatie pe care am experimentat-o de atatea ori in trecut.
Caminul unui alcoolic este caracterizat, pe langa cele mentionate mai sus, si de violenta (abuzuri verbale si fizice, uneori chiar sexuale).Daca te-ai confruntat cu acest gen de abuzuri in copilarie, mai mult ca sigur ti-ai dezvoltat o mare toleranta in acceptarea inacceptabilului si acum , ca adult , este posibil sa ii permiti partenerului si celor din jur sa se poarte in mod abuziv cu tine fara sa crezi ca meriti iubire, respect si siguranta. De asemenea este posibil sa fii mostenit de la parintele alcoolic furia, depresia, incapacitatea de a te bucura de viata, suspiciunea, relatiile deteriorate , simtul excesiv al responsabilitatii si poate chiar metoda prin care sa poti face fata tuturor acestor mosteniri sinistre: bautul.
Pentru ca de mic copil ai invatat ca oamenii pe care ii iubesti te ranesc si sunt dureros de imprevizibili , acum te simti atras/a de oameni inaccesibili emotional.
De multe ori comportamentul unui alcoolic oscileaza intre o iubire sufocanta si o cruzime revoltatoare, in functie de dispozitie si de cantitatea de alcool consumata. Astfel copiii alcoolicilor nu se simt niciodata cu adevarat in siguranta pentru ca nu stiu cand si de ce vor fi abuzati. Ei sunt mereu in alerta incercand sa intuiasca dispozitia parintelui alcoolic si vor crea strategii pentru a-i castiga acestuia aprobarea, pentru a detine iluzia controlului.
Partenerul nealcoolic este in realitate o persoana codependenta care isi asuma rolul de salvator in dinamica familiala. In pofida suferintelor generate de partenerul alcoolic, cel nealcoolic ii sustine inconstient viciul acestuia.Daca ai un sot sau o sotie dependenta de alcool, ar trebui sa stii ca prin acceptarea ta tacita ii comunici acestuia/acesteia ca vei incerca intotdeauna sa repari raul produs de comportamentul sau distructiv.
Daca esti copilul ajuns adult al unui parinte alcoolic, secretul preluarii controlului asupra vietii tale consta in a-ti aduce aminte ca tu esti cel care se poate schimba fara ca parintii tai sa se schimbe in vreun fel. Poti oricand sa tai atele prin care esti controlat de ventrilocul din umbra si sa-ti asumi o viata noua .Fericirea ta nu trebuie neaparat sa depinda de parintii tai . Tuiti poti depasi traumele copilariei si puterea lor asupra vietii tale de adult, chiar daca parintii tai continua sa duca viata pe care au dus-o dintotdeauna.
Tot ce trebuie sa faci este sa te angajezi ca vei face efortul necesar pentru a te descoperi cu adevarat , constientizand ca meriti sa fii iubit/a, meriti sa traiesti in relatii armonioase, meriti sa fii liber/a, meriti sa ai incredere in tine si in oameni, meriti sa fii in siguranta, meriti sa fii nevinovat/a, meriti sa fii TU.
De asemenea, este esential sa facem pace cu parintii nostri. Acest lucru nu ne va aduce doar noua pacea interioara, ci permite armoniei sa se raspandeasca in generatiile care urmeaza. Devenind mai intelegatori fata de parintii nostri si renuntand la povestea din copilarie care ne impiedica sa mergem mai departe, avem mai multe sanse sa ne bucuram de viata.
Nu-i poti schimba pe parintii tai, dar poti schimba felul in care ii porti tu inauntrul tau!