Până la vârsta de 5-6 ani cel mult, copii obișnuiesc să practice jocuri sexuale (frații între ei, surorile între ele , sau între frați și surori când sunt foarte mici), acestea sunt jocuri absolut “normale” și sănătoase pentru ei constituind un prilej de amuzament. Copiii dau frau liber curiozitatii lor native si incearca sa afle mai multe despre corpul lor folosindu-se de binecunoscutele jocuri “De-a mama si de-a tata” sau “La doctor”.
Atunci când aceste jocuri au loc în preajma părinților , aceștia nu trebuie să-i certe sau să-i pedepsească, ci să discute împreună cu ei problemele sexuale folosind cuvinte exacte. Părinții trebuie să le explice copiilor că sexul fetițelor este diferit de sexul băieților, discuția nu trebuie să aibă loc în secret separat cu fetița sau cu băiatul, ci trebuie să li se vorbească limpede amândurora, folosind un ton cât mai obișnuit și mai calm. F. Dolto este de părere că părinții nu ar trebui să folosească, în explicațiile lor, cuvinte precum “pipi”sau “păsărică”pentru a denumi organele sexuale.
,, Că un copil vorebeste despre “păsărică” sau “cocoșel”, de acord! Dar când e în erecție, cuvântul potrivit e “penis”. Iar în cazul fetelor, cuvintele potrivite sunt “vagin” sau “vulvă”. Băieților trebuie să li se spună că vor deveni musculoși, că li se va schimba vocea, că vor avea barbă și mustață ca tatăl lor și că vor plăcea fetelor. Iar fetelor să li se spună că vor avea păr pe pubis și la subraț, că le vor crește sânii, că în corpul lor se va produce o transformare totală și că în jur de 12-13 ani vor avea menstruație. Se vor simți astfel mândre.Si, natural,vor plăcea băieților.” (Francois Dolto-Când apare copilul)”
Dacă aceste lucruri nu sunt explicate copiilor începând de la vârsta de 6 ani, atunci jocurile lor sexuale vor riscă să se prelungească și să se transforme în jocuri incestuase. In prezent, există un număr tot mai mare de tineri (frate și soră)care au relații sexuale adevărate, aceștia practicând între ei nu numai masturbarea ci și coitul.Nu trebuie să ne fie frică de cuvinte! Este datoria fiecărui părinte, în momentul în care face educație sexuală copiilor, să le vorbească acestora și despre interdicția incestului între frate și soră, între tată și fiică, între fiu și mamă. Relațiile incestuoase duc deseori la situații periculoase sau perverse, care vor împiedica dezvoltarea simbolică a copiilor , mai exact aceste relații vor afecta performanțele lor școlare, situarea lor față de lege și adaptarea la societate.Educația sexuală din școală ar trebui însoțită de noțiunea de interdicție a incestului , fiind de fapt o noțiune esențială. Chiar dacă copilul nu are vârsta la care să înțeleagă aceste noțiuni, trebuie să i se facă cunoscută această interdicție.In cazul în care ați aflat că întrețin relații incestuoase copii dumneavoastră și nu ați purtat până în prezent o discuție pe această temă cu ei, atunci nu trebuie să vă prefaceți ca nu ați văzut nimic, ci dimpotrivă, spuneți-le limpede :”Nu v-am spus, poate, la timp că e periculos să aveți relații sexuale între voi. Nu mai sunteți copii. Nu vă mai jucați așa. (Explicați de ce, folosind un ton calm, și nu ii pedepsiți!)”
Ar fi benefic pentru copii dacă, tatăl și mama, ar hotărâ să le vorbească deschis despre interdicția incestului și sexualitate, începând de la o vârstă mult mai fragedă (6-7 ani), în discuții comune (la masă, de exemplu), și să lase pe fiecare să-și exprime părerea.